Bayrak Adası'ndaki fener ve konutun restore edilmesi için kampanya başlatıldı. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından yapılan açıklamada Bayrak adasındaki fener ve konutun bir an önce bakımdan geçirilmesi istendi.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Ege kıyılarına gelen gemi ve yatların ilk gördükleri Türk yapısının Bayrak Adası'ndaki fener olduğunu belirterek "Bölge kıyılarına gelen tüm gemi ve yatların ilk gördükleri Türk yapısı Bayrak Adası'ndaki fenerdir. Bu fener ve konut harap durumdan kurtarılıp restore edilmeli. Burası bakıma alınmadığı takdirde bir gün yıkılacak. İlgili kurumların duyarlılık göstereceğini düşünüyoruz" dedi.
BAYRAK ADASI FENERİ
Bayrak Adası'nın eski feneri, yarım mil ötesindeki Yunanistan'ın Sisam Adası'na bakıyor. Kuşadası Körfezi'nde bayrağımızın dalgalandığı tek Türk adası olan Bayrak Adası, stratejik öneme de sahip olan bir ada. Kuşadası'na Dilek Yarımadası'nda bulunan İlyas Ağa Karakolu ile Sisam Akra Gatos arasında başlayan ve halk arasında Darboğaz olarak bilinen Dilek Boğazı, yaklaşık 1 mil genişliğinde ve 4 mil uzunluğunda. En dar yerinde bir kıyıdan diğerine yüzülebildiği belirtildi. Bayrak Adası, Dilek Boğazı'nı
tam ortasından ikiye bölüyor. 1960 yılına kadar kademeli olarak birkaç fenercinin görev aldığı Bayrak Adası, 1966 yılında Dilek Yarımadası'nın milli park olmasıyla koruma sınırları içine alındı. 30 dönüm büyüklüğündeki Bayrak Adası'ndaki fenerin yönetimi Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı. Bayrak Adası fenercisi Poyraz ailesi bu görevi 20 yıl sürdürdü. 1980'li yıllarda Halil Poyraz emekliye ayrılınca adadaki fenerciliğe talipli çıkmadı ve mevcut kadro Kuşadası Güvercinada Feneri'ne verildi. Bayrak
Adası da fenercisiz kaldı. Bayrak Adası feneri günümüzde güneş enerjili ve gün ışığına ayarlı. Fenerin bakımını tekneyle ayda bir Kuşadası'ndan Bayrak Adası'na giden Güvercinada fenercisi yapıyor.