Dr. Ertunga Öney "Cihazdaki bilgisayar beyne yürü komutu veriyor. Sinir sistemine bağlı felçli hastalarda bu robotla adım atma şansı fazla" dedi.

Kocaeli'deki özel bir hastanede yaklaşık bir ay önce hizmete sokulan ve "yürüme robotu" olarak bilinen lokomat cihazı sayesinde 15 felçli hastadan 13'ü yeniden yürümeye başladı. Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Ertunga Öney, Türkiye'de bu cihazdan sadece 5 tane olduğunu söyledi.

Öney "Lokomat cihazı beyin felci (inme), omurilik yaralanması, beyin yaralanması, beyin ve omurilik tümörleri, spastik özürlü çocuklar, multiple skleroz (MS) hastalarının erken dönemde tedavisinde kullanılıyor" dedi.

BEYNE 'YÜRÜ' KOMUTU...

Öney cihazın nasıl çalıştığını şöyle anlattı: "Yürüme cihazı özellikle sinir sistemine bağlı felçlilerin tedavisinde kullanılıyor. Cihazdaki bilgisayar programı sayesinde hasta, hasar gören bacağını normal bir şekilde kullanabiliyor. Beyine, bacaktan 'hareket bu şekilde yapılır' komutu gidiyor. Bu da beynin kendini, normal hareket etmesi konusunda uyarmasına neden oluyor. Bu cihaz hastanın iyileşmesine çok önemli destek sağlıyor.''

Cihazın sadece hastaların yürümesini sağlamak amacıyla kullanılmadığına işaret eden Öney, "Oturamayan hastaların oturma dengesinin gelişmesine, kasılmaları olan hastaların aşırı kasılmalarının hafiflemesine yardımcı oluyor'' diye konuştu.

12 SEANSTA ADIM ATTI

Dr. Öney, bir yıl önce beyin kanamasına bağlı olarak vücudunun sağ tarafında ve bacağında hareket kısıtlığı meydana gelen Mevlüt İrican'ın (26) yürüyüşünün cihaz sayesinde 12 seansta normal bir insana yakın hale geldiğini söyledi.

Öney şöyle konuştu: "Mevlüt'ün erken dönemde tedaviye başlaması büyük şans olmuş. Biz de bu cihazla yürümeyle ilgili kazandığı negatif gelişmeleri normale dönüştürmeye çalıştık:'

Dr. Ertunga Öney, merkezlerindeki lokomatın seansının 100 TL olarak belirlendiğini de sözlerine ekledi.
bugün