ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Fed'in daha fazla varlık alımının ekonomiye yardımcı olabileceğini söyledi.

Bernanke, Providence bölgesinde Rhode Island Kamu Harcamaları Konseyi'nde dün yaptığı konuşmada, ''Ek alımların, etkisinin büyüklüğünün nasıl olacağı konusunda kesin rakamlara sahip olmamamıza rağmen, finansal koşulları hafifletme gücü olacağını düşünüyorum'' dedi.

Resesyon sırasında Fed, 1,7 trilyon dolar tutarında tutsata (mortgage) dayalı menkul kıymet ve hükümet tahvili satın almıştı.

Fed'in Mart ayında büyük çaplı varlık alımının ilk diliminin ekonominin düzelmesine yardım ettiğini belirten Bernanke, ''Daha fazla menkul kıymet alımı ekonomiye yardımcı olabilir'' diye konuştu.

Fed, 21 Eylül'deki toplantıda, ekonomideki toparlanma yavaşlarsa ek önlemler almaya hazır olduğunun sinyalini vermişti. Fed, tutsat, şirket kredileri ve diğer borçların faiz oranlarını düşürmek amacıyla hükümet borcu satın almak için yeni program başlatmayı planlıyor.

Federal harcama ya da borçlanmayı sınırlandıracak kuralları kabul etmenin ABD'nin sürdürülebilir mali yön belirlemesine yardımcı olabileceğine işaret eden Bernanke, şöyle konuştu:

''Çok iyi hazırlanmış kurallar mali performansın ilerlemesine destek verebilir. Bir kural, Kongre'nin güven için iyi olacak uzun vadeli mali sürdürülebilirliği başarma konusunda kamuya ciddi olduğunu göstermek için önemli işaret verebilir. ABD'nin mali politikasını sürdürülebilir yöne koymamız hayati öneme sahip.''

-BÜTÇE AÇIĞI-

Bernanke, ABD'nin federal bütçesini sürdürülebilir hale getirememesi halinde olumsuz sonuçlara karşı karşıya kalacağını, ancak zamanından evvel kemer sıkmanın ekonomideki toparlanmaya zarar verebileceği uyarısında da bulundu.

Ekonominin toparlanmaya başlamasından ötürü bütçe açığının ''istikrara'' kavuştuğunu ifade eden Bernanke, şunları söyledi:

''Ekonomik koşullar, gelecek bir iki yılda bütçe açıklarını önemli oranda azaltmak için çok az alan sağladı. Zamanından önce mali sıkılaştırma toparlanmayı riske atabilir. Orta ve uzun vadede hikaye tamamen farklı. Mevcut politikalar sürdürülürse, ekonomik büyüme konusundaki mantıklı varsayımlar altında, federal bütçe gelecek yıllarda sürdürülemez bir yönde olacaktır.''

Bu kartopu etkisinin bütçe açıklarına eklenecek faiz ödemelerine yol açacağını ve gelecekte vergi ödemeleri üzerindeki uzun vadeli belirsizlik nedeniyle hanehalkı ve işletmelerin harcamalarını engelleyebileceğine dikkati çeken Bernanke, ''Bu mali güçlükleri küçümsememeliyiz. Bu güçlüklere uygun karşılık veremememiz ekonomimizin geleceğini tehlikeye atar'' dedi.

Avro Bölgesi'nin bütçe açıkları hedeflerinin bozulması nedeniyle sıkıntıları olmasına rağmen, birçok ülkenin mali kuralların yardımcı olduğunu gördüğünü ifade eden Bernanke, İsviçre, İsveç, Finlandiya, Hollanda, Kanada ve Şili'nin mali kuralları kullanarak bütçe performanslarını düzelttiğini söyledi.

Fed, 2-3 Kasım'da toplanacak.

A.A.