ABD Merkez Bankası (FED), gösterge faiz oranlarını çeyrek puan indirerek yüzde 2.00 seviyesine çekti. Ancak faiz kararının ardından yapılan açıklamada, bu indirimin bir süre için son indirim olabileceğinin işareti geldi.


FED, geçtiğimiz yılın eylül ayında zayıflayan ekonomiyi canlandırmak ve resesyon kaygılarına son vermek için faiz indirimlerine başlamış ve yüzde 5.25 olan faizleri aradan geçen sürede altı kez indirmişti. Dünkü indirimle birlikte 7 ay içerisinde yedinci indirim gerçekleşmiş oldu.

Faiz indiriminin ardından yapılan açıklamada ise, önceki açıklamalara benzer olarak faiz indirimlerinin ekonomiye etkilerine dikkat çekildi ve ekonomik yavaşlamayı azalttığına vurgu yapıldı. Ancak önceki açıklamalarda yer alan 'ekonomide aşağı yönlü riskler devam ediyor' ifadesinin bu kez kulanılmaması, buna karşılık 'enflasyon görünümüne ilişkin belirsizlik yüksek' ifadesinin yer alması, uzmanlar tarafından önümüzdeki döneme yönelik önemli bir işaret olarak algılandı.

Uzmanlar, FED'in önümüzdeki aylara ilişkin artık faiz indirimlerinin son bulacağı yönünde bir mesaj verdiğini belirtiyor. FED'in bir sonraki faiz toplantısı 24-25 Haziran tarihlerinde yapılacak.

İKİ BAŞKAN RET OYU KULLANDI
FED'in faiz indirim kararını alan Komite üyelerinden ikisi bu indirime karşı oy kullandı. Dallas Şube Başkanı Richard Fisher ile Philadelphia Şube Başkanı Charles Plosser, 18 Mart'taki toplantıda olduğu gibi dün de faizlerin değiştirilmemesi yönünde oy kullandı.