ABD Merkez Bankası (Fed), faiz artışı için sabırlı olacağı taahhüdünü sözlü yönlendirmesinden çıkardı. Fed iki gün süren Açık Piyasa Komitesi (FOMC) sonrası faizleri sabit bırakırken, Başkan Janet Yellen'ın en az iki ay boyunca faiz artırılmayacağı anlamına geldiğini ifade ettiği 'sabırlı' ibaresi kullanılmadı. Faiz oranları değiştirilmedi, sıfıra yakın seviyede kalmaya devam etti.

YAVAŞ HIZLA ARTIRILACAK
Yetkililer, faizin kademeli olarak, yavaş bir hızla artırılacağını belirtti. Yetkililer, Fed'in Nisan ayındaki toplantısında faizin artırılmasının olası olmadığına da işaret etti. Fed yetkilileri, faiz artışı için enflasyon verisinin takip edileceğini ifade etti. Açıklamada, 'Sözlü yönlendirmede değişikliğe gitmek, Fed'in faiz artırımının zamanlamasına karar verdiği anlamına gelmiyor' ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Fed'in faizi hangi tarihte artıracağına dair net bilgi verilmedi. Yetkililer, faizin yıl sonunda yüzde 0,625 seviyesine çıkarılabileceğine işaret etti.
Fed yetkilileri gelecek yıl için enflasyon tahminini yüzde 1,7 seviyesinde tuttu.

DOLAR 2.58'E GEVŞEDİ
Öte yandan Fed'in faiz artırımını yavaş yapacağına ilişkin açıklamaları ve beklentinin gerçekleşmesiyle uluslararası piyasalarda dolar/TL 2,60'ın altına geriledi. Açıklama öncesinde 2.61'in üzerinde bulunan kur açıklama sonrasında saat 20:30 itibariyle 2.5849'a kadar gevşedi.

YELLEN: SABIRSIZ OLACAĞIMIZ ANLAMINA GELMİYOR
Faiz kararının ardından açıklamada bulunan Fed Başkanı Janet Yellen, sözlü yönlendirmedeki değişikliğin zamanlamaya karar verdik şeklinde algılanmaması gerektiğinin altını çizdi. İstihdam piyasasındaki geniş tedbirlerinin devam ettiğini vurgulayan Yellen, ilk faiz artışının zamanlamasının verilere bağlı olacağını kaydetti.

‘ENFLASYON HEDEFE YAKLAŞINVA FAİZ ARTIŞI OLACAK'
"Komite daha ılımlı bir GSYH artışı bekliyor" diyen Yellen sözlerine şöyle devam etti: "‘Sabırlı' kelimesini çıkarmamız sabırsız olacağımız anlamına gelmemeli. Sözlü yönlendirme değişikliği zamanlama için karar alındığı şeklinde yorumlanmamalı. Enflasyon uzun vadeli hedefimizin altında kalmaya devam ediyor. Enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle enflasyonun düşük kalmasını bekliyoruz. Komite enflasyon gelişmelerini yakından takip etmeye devam edecek. Enflasyonun hedefe yaklaştığını gördüğümüzde faiz artışı olacak."

‘ULUSLARARASI GELİŞMELERİ GÖZÖNÜNE ALIYORUZ'
Gerçek anlamda politika adımlarının verilere bağlı olduğunu aktaran Yellen "Dolardaki büyümeyle ihracattaki büyümenin zayıfladığını görüyoruz" dedi. Ücret artışında toparlanmanın faiz artışı için ön koşul olmadığına işaret eden Yellen, uluslararası gelişmeleri gözönüne aldıklarını söyledi.

"Riskler dengelendiğinde faiz artışı kesinlikle yaparız" diyen Yellen, takvim bazlı bir faiz oranı yol haritası vermenin şu an uygun olmadığını belirtti.
Finansal istikrara yönelik tehditlerin ise ılımlı olduğunu dile getiren Yellen, ABD ekonomisnin güçlü olmasının diğer ülkeler için de iyi olduğunu kaydetti.

FED DOLARIN GAZINI ALDI
InvestAZ Uluslararası Piyasalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve UZMANPARA yazarı Fatih Yeğenoğlu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede Fed'in toplantısından piyasaların beklentilerine yönelik kritik adımların ortaya çıktığını söyledi.

Beklenen bilginin 'sabırlı' ifadesini kaldırıp kaldırmayacağı konusu olduğunun altını çizen Yeğenoğlu " Fed, 'sabırlı' ifadesini kaldırarak faiz artırımının olası zamanının yakın bir toplantıda olabileceğine yönelik sinyal verdi. Ancak tek sinyal bu değildi. Olağan koşullarda dolarda sert bir değerlenmeye neden olabilecek bu adımı dengelemek için diğer parametrelerinde seçici oldu. Özellikle ABD ekonomisinin görünümüne yönelik beklentilerini daha önceki açıklamalarına göre kötümsere çeken Fed, piyasalara ekonomi faiz artırımına tam olarak hazır değil mesajı verdi" dedi.

Bu mesaj ile birlikte oldukça sert hareketlerin yaşandığı piyasalarda dolar kurunun 1.6150 seviyesinden hızlı bir düşüşe geçerek 1.58 seviyesinin altına ilerlediğini vurgulayan Yeğenoğlu, EURUSD'nin 1.06'dan 1.08'e, GBPUSD'nin de 1.49'a fırladığını belirtti.

ALB Menkul Değerler Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan ise Fed'in sabırlı ifadesini politika açıklaması metninden çıkarmasıyla birlikte global bazda dolarda uzun süredir fiyatlanan beklentinin gerçekleştiğini kaydetti. "İşgücü piyasasının toparlanmakta olduğunu gösteren ve 200 bin eşiği üzerinde istikrarlı bir trend oluşturmuş olan istihdam verileri, aynı zamanda yüzde 5,5'a gerileyerek FED'in kısa vadedeki hedeflerine yaklaşmakta olduğunu gösteren işsizlik oranı verileri bu fiyatlamanın etkili olmasına neden olmuştu" diyen Erkan, şunları söyledi: "

EN ERKEN HAZİRANA İŞARET EDİYOR
Bir başka önemli olgu da Fed üyelerinin 2015 sonu fonlama faizi beklentisinin yüzde 1,125'ten yüzde 0,625'e indirilmesi oldu. Bu da Fed'in 2015 yılında faiz artırsa da bu faiz artışının son derece ölçülü olacağını gösteriyor. Mart ayı toplantısında sabırlı ifadesinin kalkması da en erken faiz artışının Haziran olacağını ve bu zaman dilimine kadar Haziran ayında faiz artışı olabileceği ihtimalinin masada kalmasını sağlayacak. Uzun vadede gelişmekte olan piyasalarda stres yaratabilecek bir olgu olarak görebiliriz."

Haziran ayına kadar olan süreçte ise çekirdek enflasyon görünümüne ve enflasyonun öncü göstergelerine dair verilere dikkat etmek gerekeceğini vurgulayan Erkan, "Manşet enflasyon üzerinde değerli dolar ve petrol fiyatları aşağı yönlü etki yaptığından dolayı, harcama eğilimlerini görmek açısından çekirdek göstergeler faiz artışı konusunda daha iyi sinyal verecektir" dedi.

2 İHTİMAL VAR…
Fed açıklamalarının kısa vadede dolarda aşağı yönlü hareketler görülmesini sağlayabileceği gibi, önümüzdeki dönemde gelecek ABD veri akışına bağlı olarak faiz artışı olasılığının şekillenecek olmasının rahatsız edecek bir olgu olduğuna işaret eden Erkan, bundan sonra iki ihtimal göründüğünü belirterek "Ya Haziran'da başlayarak yavaş yavaş ilerleyecek bir faiz artış süreci, ya da Eylül'de başlayarak nispeten daha hızlı olacak bir faiz artışı süreci" diye konuştu.