Uzmanlar, aşırı temizliğin özellikle çocuklar ve gençlerde bağışıklık sistemini etkilediğini vurguluyor...

ABD'deki Michigan Üniversitesi Tıp Okulu'nda görevli araştırmacılar, kimyasal triklosan içeren antibakteriyel sabunları çok fazla kullanan çocuklarda ve gençlerde saman nezlesi ve diğer alerji risklerinin arttığını belirlediler. Sonuçlara göre çok fazla temiz olmak insanları hasta yapabiliyor.

Ayrıca çalışmada, yüksek seviyede BPA'ya (Kimyasal Bisfenol A) maruz kalmanın bir yetişkinin bağışıklık sistemini zayıflatabildiği tespit edildi.

Antibakteriyel sabunlar, diş macunları, tıbbi cihazlar ve bebek çantaları gibi ürünlerde yaygın olarak kullanılan triklosan, antimikrobiyal bir ajandır. BPA ise gıda ambalajlarını (konserve, kutu meyve suyu, süt) astarlayan kimyasalın bir içeriğidir. Aynı zamanda polikarbon plastiğin önemli bir yapı taşıdır. Bu, maddenin insanlarda hormonları etkilediğine inanılıyor.

Bu çalışmada Michigan Üniversitesi Tıp Okulu'nda görevli araştırmacılar, 2003-2006 yılları arasında yapılan Ulusal Sağlık ve Beslenme Tetkik Anketi'nde yer alan verileri analiz ettiler. Araştırmacılar, 6 yaş üstü çocuklarda ve yetişkinlerin idrar tahlilinde triklosan, BPA ve sitomegalovirus antikor (CMV) seviyesi ile saman nezlesi veya diğer alerji türlerinin teşhisini karşılaştırdılar.

Sonuçlara göre, yüksek BPA seviyesine sahip 18 yaş üstü kişilerde CMV antikor seviyesinin de yüksek olduğu belirlendi. Triklosan seviyesi yüksek olan gençlerde ve çocuklarda saman nezlesi ve diğer alerji türlerinin görülme olasılığının daha fazla olduğu saptandı. (Zaman)