Mevsim boyunca yağan yağmurlarla birlikte yüzde 94 doluluk oranına ulaşan Kemer Barajındaki su seviyesi tehlikeli boyuta ulaşınca tahliye kapaklarından fazla su salıverilmeye başladı.
Aydın ve çevresinin hem içme hem de sulama suyunu karşılamakta olan Bozdoğan Kemer Barajı yüzde 94 doluluk oranına ulaşarak yüzleri güldürdü. Su seviyesinin karayoluna kadar çıkması nedeniyle tehlike arz etmesinden dolayı barajda bulunan fazla su tahliye kapaklarından bırakılmaya başladı. Barajda bir inceleme yapan Aydın Valisi Mustafa Malay, barajın dolmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederken bir yandan da uyarıda bulunmayı ihmal etmedi.
Geçen yıl yaşanan şiddetli kuraklık nedeniyle barajın neredeyse kuruyacak olduğunun altını çizen Vali Malay “Kemer Barajı en büyük barajlarımızdan bir tanesidir. Aydın"ın su ihtiyacını karşılayan barajda burası olarak bilinir. Bildiğiniz gibi son 2 yıldır kuraklık yaşadık. Kuraklık dolayısıyla barajın seviyesi çok çok aşağıya düştü. Burada balık çiftlikleri var. Balıklar bile ölme noktasına geldi. Su olmadığı için büyük bir sıkıntı, ıstırap çekildi. Sık sık gelirim buralara ve baktım barajın seviyesi kademe kademe çok çok aşağıya düşüyordu. Gördüğüm zaman içim kan ağlıyordu. Vatandaş üzgündü, biz üzgündük. Tabi bu sıkıntıları çok uzun bir süre Aydın yaşadı. Kuraklık diz boyuydu. Arazilerimiz, ağaçlarımız susuz kalmıştı. Bu sene çok yağış oldu. Ancak toprak kuru olduğu için barajlarda akıntı yoktu. Ben sürekli Devlet Su İşleri Bölge Müdürünü arıyorum. Yağmur yağıyor, yükselme yok, akıntı başlamadı. Çok şükür son günlerde yağan yağışla gördüğünüz gibi barajımız şuanda en üst seviyeye gelmiştir. Şuan yüzde 94"lerde ve biz buna yüzde100 diyebiliriz. Şuandan itibaren elektrik üretimi içinde su bırakılmaya başlandı” dedi.
“YAŞANAN KURAKLIKTAN DERS ALIP TASARRUFA YÖNELMELİYİZ”
Son iki yılda yaşanan kuraklıktan herkesin ders alması gerektiğini önemle vurgulayan Vali Malay “Geçen yıl yaşadığımız sıkıntıyı hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Barajımız kuraklık nedeniyle neredeyse susuz kalacaktı. Burada bulunan balık üretim çiftlikleri üretim yapamamışlardı. Hem içme suyu hem de sulama suyundan yararlandığımız Aydın"ımızın can damarı olan barajımız bu yıl hepimizin yüzünü güldürdü. Geçen yıl yaptığımız uyarılara rağmen çiftçimiz salma suyuna devam edince büyük sıkıntılar yaşadık. Zaman zaman kavgalar çıktı. Çiftçimizin özellikle damlama sistem sulamaya geçerek suyumuzu en tasarruflu şekilde kullanmaya yönlendirmek istedik. Devletimiz de bu konuda büyük destek vermektedir. Şu an yapılacak şey tasarrufa azami oranda dikkat etmektir” diye konuştu.
“BARAJLARIMIZDAKİ SU ORANI 782.6 MİLYON METREKÜP”
Öte yandan Aydın Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Çayırlı yaptığı açıklamada, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü"nce tutulan kayıtlara göre şu an itibariyle Aydın"da bulunan barajlarımızdaki su miktarının 782.6 milyon metreküpe ulaştığını ifade ederek “Şu anda Kemer Barajı"nda yüzde 94 doluluk seviyesi ile 393 milyon metreküp su bulunuyor, geçen yıl aynı tarihte Kemer Barajı"nın doluluk oranı yüzde 56 seviyesindeydi. Adıgüzel Barajı"nda yüzde 35 doluluk oranı ile 385 milyon metreküp su bulunuyor, bu barajın geçen yıl aynı günkü doluluk oranı yüzde 22 seviyesindeydi. Topçam Barajı"nda yüzde 78 doluluk oranı ile 76 milyon metreküp su bulunuyor, geçen yıl bu barajın doluluk oranı ise yüzde 33 idi. Yaylakavak Barajında ise yüzde 90 doluluk oranı ile 28.6 milyon metreküp su bulunuyor, bu barajın da geçen yılki doluluk oranı yüzde 78 idi. Sonuç itibariyle Aydın"da tarımsal sulama açısından 2009 yılının sorunsuz geçeceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.