Kilo vermek isteyenlere rehber olabilecek önemli bilgiler ve bilinmesi gerekenler hakkında bilgiler veren Özlem Özden İlkılıç, “Kilonuz genel sağlığınızı ve formunuzu etkileyen en önemli faktördür. Fazla kilonuz varsa, kalp hastalığı, diyabet, polikistik over sendromu, kısırlık, depresyon ve bazı mide hastalıkları riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Diyetisyeninizin görevi sağlığınızla ilgilenmek olup bu, güvenli ve etkili bir kilo verme programı için önerilerde bulunmayı da içermektedir. Kilo vermek için eyleme geçmek sağlık risklerinizi azaltacak, daha iyi bir görünüme ve hatta daha uzun bir yaşama kavuşmanıza yardımcı olabilecektir. Kilo sorununa bağlı fiziksel ve duygusal yükleri atarak, yaşamdan daha çok zevk almak sizin elinizdedir” dedi.
Kilo verme programına başlarken dikkat edilecek hususlar hakkında da bilgiler veren İlkılıç, “Fazla kilonuz varsa bir beslenme uzmanına danışmak en doğru yoldur. Size daha az yemek yiyerek yardımcı olabilecek ve uzun dönemde beslenme davranışınızı değiştirebilecek bir seçenek önerebilir. Haftada yaklaşık 0.5 kilogram vermek sağlıklı bir kilo verme hızıdır. Fazla kiloluysanız kendinizi kalp hastalığı riskiyle karşı karşıya bırakıyorsunuz. Kadınlar için ayrıca polikistik over sendromu ve kısırlık gibi özel hastalıklar da fazla kilo ile bağlantılı olabilir. Günde 10 dakika yürümek gibi hafif bir egzersizle başlamalı, bu süreyi önce 20 ve ardından 30 dakikaya çıkarmalısınız. Doktorunuz mevcut sağlık sorunlarınızı bilmektedir ve diyet, egzersiz ve sağlıklı bir kilo verme programını sürdürmede size yardımcı olacaktır” diye konuştu.
Sağlıklı beslenme konusunda da önerilerde bulunan İlkılıç, şunları söyledi: “Güne tam tahıllı bir ekmek, yağsız peynir ve söğüş sebze ile merhaba deyin. Ana ve ara öğünlerin hiçbirini atlamadan günde 6 öğünde beslenin. Ara öğünlerinizde glisemik indeksi yüksek olan, muz, incir, üzüm, kavun, karpuz yerine elma, şeftali, armut, kayısı gibi meyveleri tercih edin. Bu meyveleri de kepekli bisküvi ve/veya yağsız yoğurt-süt ile birlikte tüketin. Beyaz ekmek, pirinç, makarna ve beyaz undan yapılmış her türlü besinden uzak durun. Tahıl tercihinizi mutlaka, bulgur pilavı, mercimek, kurufasülye, nohut, kepekli ekmek, kepekli makarnadan yana kullanın. Şeker ve şekerli besinler göbek bölgenizdeki yağlanmayı arttıracaktır. Bu nedenle uzak durun. Mesela bugünden itibaren çayınıza-kahvenize şeker atmaktan vazgeçin. Tatlı ihtiyacınızı meyvelerle gidermeye çalışın. Yağ tüketiminizi azaltın, tükettiğiniz yağ ağırlıklı olarak sıvı yağ olsun. Günde 1-2 tatlı kaşığını geçmemek kaydıyla trans yağ içermeyen bitkisel katı yağlar kullanılabilir. Haftada 3 gün 30-45 dakika arasında tempolu yürüyüş yapın”