Müzik Bu Gezegenin Ortak Dilidir...

Yozlaşmanın, kanımca asıl ağır hasar verdiği konu, Türklerin yüksek kültürü müzikleridir, başta ‘Türk sanat musikisi’dir. Yozlaşma, “yoz müzik”, bence dünyadaki klasik müzik olaylarına pek de zarar veremez. Çünkü “yozluk” aslında evrensel değildir. Her ülkede kendi sorunlarından oluşan, yığılmalar sebebiyle oluşan durumların toplamıdır.

***

Türkler, ne kadar uzun zamandır kendi yüksek kültürlerindeki besteleri, icraları, irdeleyemez oldu farkında mısınız? “İyi neyzen/ iyi udi/ iyi kemençeci kim var?” diye soran kaç kişidir? Cevaplayabilen kaç kişidir? “Kaç sattı?”, “İnternette kaç tıklandı?” sayıları ile uğraşmak, “bir ney notasının içine ne kadar çok evren sığdırılabileceğini” anlamaktan çok daha kolay sonuçta.

***

“Emek ve hissiyat olmadan da eşitiz” zihniyetinin sonucudur bu. Hayır! Eşit değiliz! “Evrensel olan, aynı zamanda yereldir” derken, örnek olarak; “Beethoven, aynı zamanda Türklerindir ve Türkiye’ye de aittir” demek doğru olur. “Koskoca bir evrende, küçücük bir gezegende, bunun ne önemi var?” diye sorabilirsiniz. Hayır!

Sormamalısınız! Bizler, yani bunu savunanlar, hep elitist, hep baskıcı görüldük toplumun çoğu kesiminde... Halbuki, bu gerçeği kabul etmemek baskıcılıktır...

cumhuriyet