Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), küresel ekonomik krizin 2001 yılında yapılan reformların ödülünü Türkiye ye finans sektörü üzerinden geri verdiğini vurgularken, siyasi kaoslardan dolayı ertelenen reformlar nedeniyle de reel sektör üzerinden cezalandırdığını bildirdi.

DERS ÇIKARMAK GEREKLİ

Çok boyutlu, çok vektörlü ve değişken bir krizler sarmalının içinden geçerken, yaşanan olayları iyi analiz ederek, onlardan ders çıkarmak ve somut neticeler elde etmek gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, bu bağlamda konvansiyonel bütün duruşların sorgulanarak, dünyanın bu sıkıntılarla muhatap olmasına sebep olan mevcut politikalara, kurumlara, kültüre ve felsefeye müdahale etmek gerektiği kaydedildi. MÜSİAD'dan yapılan açıklamada, MÜSİAD genel merkezinde 3'üncü Başkanlar Toplantısı'nın şube başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildiği, toplantıda üzerinde mutabık kalınan görüşlerin kamuoyuyla paylaşılmasına karar verildiği bildirildi.

KRİZİN ETKİLERİ YIKICI OLDU

MÜSİAD'ın açıklamasında, 2008 yılının sonuna doğru derinleşen ve 1929 buhranından sonra yaşanan en derin resesyon olma hüviyetini taşıyan küresel krizin, finans ve reel sektör üzerindeki etkilerinin yıkıcı olduğu belirtilerek, “Bu kriz aslında bize, Büyük Savaş sonrasında çatılan küresel mimarinin ömrünü tamamladığını ve dünya ekonomisine artık yeni bir anlayışla yön vermenin zamanının geldiğini işaret etmektedir. Eğer tarihten ders alınabilirse, bu krizden insanlık için yeni bir gelecek inşa etmek, diğer bir deyişle krizi fırsata çevirmek mümkün olabilecektir” denildi. Tüm dünyanın ortaya çıkan sonuçta en fazla sorumluluğu olanların, az sayıdaki sermayedarlar ile yönetimlerde bulunan profesyonel beyaz yakalılar olduğunun vurgulandığı açıklamada, kıt olan doğal kaynakların kullanımındaki aşırılık, dikkatsizlik ve sorumsuzluğa göz yumulması sonucunda tabiatın dengesinin bozulmasının kaçınılmaz olduğu kaydedildi.

IMF TOPLANTILARI ÇOK ÖNEMLİ

MÜSİAD, küresel kriz sonrası mimarinin tartışıldığı ve tüm dünya ülkelerinin dikkatle izlediği IMF-Dünya Bankası (DB) toplantılarının Türkiye'de yapılıyor olmasını oldukça önemli, anlamlı ve zamanlı bulduğunu açıkladı. MÜSİAD, Orta Vadeli Program (OVP)'ı önemsediğini belirtip, programın krizden çıkış için bir yol haritası çizmesi ve belirsizlikleri gidermesi açısından bir fırsat olarak gördüklerini vurguladı./yeni şafak