Fatura operasyonu Vatandaşların protestolarına neden olan sayaç abonelik mağduriyetlerinin önüne geçilmeye çalışılıyor. Tüketicilerin bir abonelikten kurtulmak için, işi gücü bırakıp günlerce uğraşmak zorunda kalmasına çare aranıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, vatandaşların abonelik hizmetlerinde mağduriyetlerini önlemek için yönetmelik hazırladı. Resmi Gazetede yayınlanan 'Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği'ne göre; satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshedilmesi ile ilgili bildirim ve taleplere ilişkin işlemleri yerine getirmek üzere gerekli tedbirleri almak ve gerektiğinde uygun bir sistem kurup bu sistemi kesintisiz olarak açık tutmak zorunda olacak. Yönetmelikte dikkat çeken bazı maddeler şöyle:

BİLGİ VERMEK ZORUNDA
Tüketiciye sunulan mal veya hizmetin bedeli dışında tüketiciden ilgili mevzuat gereği tahsil edilmesi zorunlu abonelik bedelleri söz konusu ise, bu bedellerin neler olduğu ile bunların sözleşmenin düzenlendiği tarihteki tutarı ve değişmesi durumunda yeni tutarların tüketiciye ne şekilde bildirileceğine ilişkin bilgi de satıcı-tüketici arasında imzalanacak sözleşmelerde mutlaka aranacak.

* Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıl ve daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip olacak.

* Sözleşmedeki eksiklik, sözleşmeyi düzenleyen tarafından tüketiciden ilave bir ödemede bulunmasını istemeksizin derhal giderilecek. Aksi takdirde, tüketici cezai şart, tazminat ve benzeri adlarla herhangi bir ödemede bulunmaksızın sözleşmeyi feshedebilecek. Sağlayıcı, sunmadığı hizmetin bedelini tüketiciden talep edemeyecek.

* Satıcı veya sağlayıcı, abonelik süresince tüketicilerle imzalamış oldukları sözleşme ve taahhütnamenin bir örneği ile tüketicinin abone olduğu tarifeye ilişkin ayrıntıları, talep etmesi halinde, tüketiciye ücretsiz vermek zorunda olacak.

* Yeni yönetmeliğe göre, satıcı veya sağlayıcı tarafından uygulanacak faturalandırma dönemleri, sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça bir ay olacak.

AKILLI SAYAÇ İDDİASI
Eski TEDAŞ Genel Müdürü Osman Nuri Doğan, önceki yıllarda tüm aboneler tarafından kullanılan diskli mekanik sayaçların; cep telefonu şarjı, yangın alarmı, gaz dedektörü gibi son derece düşük miktarlardaki tüketimleri ölçemediğine işaret ederek, "Oysa yeni elektronik sayaçlar, bu tüketimleri de ölçüyor. Doğal olarak bu tüketimler de faturaya yansıyor" dedi. Doğan'ın bu açıklamaları tartışmalara yol açtı. Bugüne kadar 'akıllı sayaç kullanan az öder' tezine karşı çıkan bu görüş, vatandaşları da ikiye böldü.