TEB, lösemi hastası olan ve kemik iliği naklinden sonra kullanılan ilacın fiyatının dünyada tekel olan dağıtıcı firma tarafından arttırıldığını belirterek, “Türkiye"de ruhsatı bulunmayan ilaç SGK tarafından eski fiyatından geri ödenmektedir. Hastalar aradaki fahiş farkı cebinden ödemek sorunda kaldı” dedi.

Türkiye Eczacılar Birliği(TEB) Genel Sekreteri Ecz. Özgür Özel yaptığı açıklama ile kemik iliği naklinden sonra kullanılan “Prociclide” isimli ilacın aşırı fiyat artışının hastaya yansıtıldığını ifade etti.
Özel, kemik iliğinden sonra kullanılan ilacın fiyatının 66 kat artmasının hastaları mağdur edeceğini ifade ederek ilaç fiyatındaki artışı ve yaşanacak olumsuzlukları, “Kemik iliği naklinden sonra kullanılan 'Prociclide' isimli ilacın fahiş fiyat artışı nedeniyle hastaya verilememesi sorununu aşmaya çalışıyoruz. Eylül 2010"a kadar fiyatı 25 Euro olan ve Sağlık Bakanlığı tarafından ithal izni verilen ilacın, geri ödemesi bu fiyattan yapılıyor ve hastalarımız tarafından ücret ödenmeden kullanılıyordu. Eylül 2010"dan itibaren aynı ilacın fiyatı dağıtıcı firma tarafından bin 600 Euro"ya yükseltildi. İlacın dünyada tek dağıtıcısı olması ve satışta tekelleşmenin oluşması nedeniyle firma bu fahiş zammı yapabildi. Bunun üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ilacın geri ödemesini eski fiyatından yapmaya devam etti, aradaki 65 katlık fahiş artışı ise hastalar artık cebinden ödemek zorunda” şeklinde açıkladı.

-“MADDİ DURUMU OLMAYAN HASTALAR ARTIŞI CEBİNDEN ÖDEYECEK”-

Türk Eczacıları Birliği olarak ilaçta tekelleşmenin önünü açan patent uygulamasına karşı olduklarını kaydeden Özel, jenerik ilaç üretiminin ve yerli ilaç sanayinin desteklenmesini talep etti. Özel, hastaların mağduriyetinin kaldırılması için yapılması gerekenleri ise şöyle ifade etti:

“Sağlığın parasız olması gerektiğini savunan ve hastalarına karşı sorumluluk duyan bir mesleğin temsilcileri olarak, hastaların mağduriyetinin önüne geçebilmek için SGK düzeyinde her türlü girişimde bulunduk, bulunmaya da devam edeceğiz. Türk Eczacıları Birliği İthal İlaç Birimi tarafından Türkiye"de ruhsatı olmadığı için getirtilen bu ilacı, 30 civarında hastamız kullanıyor. Maddi durumu iyi olmayan ve aradaki artışı cebinden ödeyemeyen hastalarımız ise tedavi olamayacaklar. Gereğinin yapılması için yetkilileri acilen göreve çağırıyoruz.”