Gazeteci Fatih Altaylı, 2015 seçimlerine kadar Bülent Arınç'ın Başbakanlık yapacağını sonrasında ise Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan olacağını yazdı.

Habertürk gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, köşesinde başbakanlık falına baktı. "İbre Davutoğlu'nu gösteriyor" başlıklı yazısında AK Parti'nin ileri gelen bir ismiyle görüşen Altaylı, izlenimlerini aktardı.  

İşte o yazıdan bir bölüm:

HÜKÜMET İLE ÇANKAYA'NIN ARASININ İYİ OLMASI LAZIM

"Erdoğan etkili ve yetkili bir Cumhurbaşkanlığı planlıyor. Böyle bir durumda hükümet ile Çankaya'nın arasının iyi olması lazım. Abdullah Bey böyle bir Başbakanlık yapmaz" diye düşünüyorlar. Davutoğlu'nun ise daha uyumlu bir profil çizeceğini umarak "Davutoğlu" diyor hem vekiller, hem teşkilat.

Yani Erdoğan Çankaya'ya çıkmayı ister ve bunu başarabilirse, Türkiye'nin yeni Başbakan'ı Ahmet Davutoğlu olacak gibi duruyor. 

Bunu söyleyenlerin bir de "ara formülü" var. Ağustos 2014'ten yani Cumhurbaşkanlığı seçiminden önümüzdeki genel seçimlere kadar geçecek 11 aylık süre için de "Bülent Arınç formülü". 

DAVUTOĞLU'NUN DIŞ POLİTİKASI

AK Parti'de büyük emeği olan Bülent Arınç'ın da Türkiye Cumhuriyeti başbakanları galerisinde bir fotoğrafının bulunmasının iyi bir çözüm olacağı, 2015 genel seçimlerinden sonra ise Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlık koltuğuna oturmasının daha "şık" olacağı düşünülüyor parti içinde. 
Bana bunu anlatan kişiye, "Dış politikadaki başarısızlıklarına rağmen Ahmet Davutoğlu mu?" demem üzerine aldığım yanıt ise ilginç:

"Onlar sana göre başarısızlık. Biz bunları başarısızlık olarak görmüyoruz. Gazeteciler olarak meseleye dar ve kısa dönemli bakıyorsunuz. Ahmet Bey, bizim yıllardır hayal ettiğimiz şeyleri hayata geçirmek için çalışıyor" yanıtını aldım. 

Gülümsedim ve sustum. 
Bütün bunlar plan. 
Ben şunu bilirim. 
Siyasette 24 saat uzun süredir. 
Hatırlayın lütfen, Cumhurbaşkanı Demirel, Yalım Erez'i "hükümet kurmakla" görevlendirmişti. 
Bayram arifesi olduğu için temaslarını bayram sonrasına bırakan Erez, bir anda oldubittiye gelmiş ve Başbakanlık koltuğunu oturamadan kaptırmıştı. 
Evet, AK Parti güçlü. 
Evet AK Parti, Türkiye'nin sosyolojisine hâlâ en uygun parti. 
Ama siyasette 24 saat bile uzun süre. 
1 yıl çoook uzun süre....