Kendisine dokunmak isteyen gurbetçilerin coşkusu Kılıçdaroğlu"nu oldukça memnun etti.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu Londra"daki programının ilk ayağında, önceki akşam Londra"da İngiltere Parlamento binasında İşçi Partisi Lideri Ed Miliband tarafından karşılandı. İki liderin benzer özelliği, her ikisinin de partilerine yeni genel başkan olmaları. İngiltere İşçi Partisi Lideri Ed Miliband 69 doğumlu ve geçen Ekim ayında partisine Genel Başkan seçilmiş, henüz genel veya kısmi bir seçime girmemiş. CHP Lideri Kılıçdaroğlu da geçen yıl mayıs ayında Genel Başkan seçilmiş.

İngiltere Parlamentosu"nun Westminster binasında Miliband tarafından Kılıçdaroğlu onuruna verilen resepsiyona “Türkiye"nın işçi partisi dostları” ile İngiltere"de yerleşik yüzlerce Türk katıldı. Parlamento binasına gelen Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP heyetinde yer alan Faik Öztrak, Umut Oran, Sencer Ayata, Osman Korutürk ve Ali Aslan resepsiyon öncesi İngiliz İşçi Partisi Lideri Miliband ile yarım saat süren özel bir görüşme yaptı. Görüşme sonunda Kemal Kılçdaroğlu, Miliband ile birlikte resepsiyonun yapıldığı salona alkışlar eşliğinde girdi. Kemal Kılıçdaroğlu İngiltere Parlamentosu"ndaki bu etkinlikten son derece mutlu olmuştu.

Resepsiyonda ilk sözü Miliband aldı. İşçi Partisi Lideri, konuşmasına “Kemal İngiltere"ye hoşgeldin” sözleri ile başladı. Miliband, Kılıçdaroğlu"nu çok yakından takip ettiğini ve seçildiği günden bu yana iyi bir performans göstererek başarı grafiğini yukarı doğru tırmandırdığını söyledi. Türkiye"de Haziran ayında yapılacak seçimlerde CHP"nin iktidar olmasını çok arzu etiğini ve bunun gerçekleşme şansını da gördüğünü sözlerine ekledi.

Miliband, “Kamuoyu yoklamalarında Kılıçdaroğlu ile birlikte CHP"nin yükselme trendini yakaladığını görüyorum. Sizi çok yakından takip ediyorum. Sizin seçim stratejinizi ve sonuçlarını takip etmek benim için bir şans olacak. Bundan yararlanma fırsatı bulacağım” dedi. Sosyal demokrat partilerin zor bir süreçten geçtiğini vurgulayan Miliband, “Ancak birbirimizden öğrenerek ve beraberce çıkaracağımız dersler olacaktır” dedi.

Miliband; Türkiye"nın AB üyeliğini desteklediklerini, Türkiye"nın AB"ye taze bir nefes getireceğini, ve bu üyeliğin Türkiye"ye katkısının büyük olacağını söyledi. Aynı zamanda Türkiye"nin AB üyeliğine sonuna kadar destek verdiklerini tekrarlayan İşçi Partisi lideri Türkiye"nin AB"ye olumlu katkılarda bulunacağını da vurguladı.

Kemal Kılıçdaroğlu ise sözerine Miliband"a, tüm İşçi Partili dostlarına ve kendisini görmeye gelen Türkler"e teşekkür ederek başladı. Kılıçdaroğlu, Türkiye"deki durumu şöyle anlattı: “CHP olarak daha fazla demokrasi ve daha fazla özgürlükler istiyoruz. Bu konuda İşçi Partisi"nden de katkı bekliyoruz. Evrensel insan haklarını, özgürlükleri, demokrasiyi tüm koşulları ile Türkiye"de de istiyoruz. Bu konuda önemli çaba sarfediyoruz. Türkiye"de hapis yatan gazeteci görmek istemiyoruz. Şu anda Türkiye"de 53 tutuklu gazeteci var. Türkiye"de iktidarı eleştirmek ciddi sonuçlar doğuruyor. İktidarı eleştirenler darbeci diye hapise atılıyor. Üstelik iktidar partisi AK Parti buna ileri demokrasi diyor. Ne biçim ileri demokrasi ise.”

CHP Lideri, Londra seyahatinin bundan sonraki bölümlerinde önemli bir düşünce kuruluşu olan Chetham House ve akşam saatlerinde dünyaca ünlü London School of Economics"te (LSE) bir konuşma yaptı. Bu günde Oxford Üniversitesinde bir konuşma yapması bekleniyor. Kılıçdaroğlu dün gün boyu İngiliz medyasının önemli bazı TV ve gazetelerine de mülakatlar verdi.

vatan