2. Dünya Savaşı"nda İtalya"yı ve Avrupa"yı kana bulayan İtalyan diktatörün sözleri, Apple firmasının çok işlevli cep telefonundan dinlenebiliyor. Kimileri “Duce bizim tarihimiz” derken, birçok kişi faşizmin özendirilmesine tepki gösteriyor.

İtalya"nın 2. Dünya Savaşı dönemindeki faşist lideri Benito Mussolini"nin sözlerinin çok işlevli cep telefonu iPhone"dan dinlenebilmesi tartışma yarattı.

Apple firmasının piyasaya sürdüğü iPhone cep telefonu kullanıcıları, 79 Avro sent ödeyerek Mussolini"nin sözlerini dinleyebiliyor. Bunun için, bir bilgisayar programcısı tarafından Apple şirketi için geliştirilen, “Mussolini: İtalya"nın Tarihini Değiştiren Adam” başlıklı uygulamayı kullanmak yeterli.

2. Dünya Savaşı sonunda direnişçi partizanlar tarafından idam edilen faşist liderin sözlerini iPhone"a taşıyan bilgisayar programcısı, uygulamanın siyasi bir hedef gütmediğini, İtalya"nın tarihinde önemli rol olan “Duce”nin tarihi söylemlerini iPhone kullanıcılarına sunmayı amaçladığını savundu.

Mussolini uygulaması, İtalya"daki en çok tercih edilen Apple ürünlerinden 43. sıraya oturdu. iPhoneItalia internet sitesine kullanıcılar tarafından iletilen yorumlar ise görüş ayrılıklarını ortaya seriyor. “İyi ya da kötü, Duce bizim tarihimiz” ve “Duce! Duce!” gibi Mussolini"ye destek çıkan yorumların yanı sıra, “Kusmak istiyorum”, “Amaç tarih ise neden bir tek Duce?”, “İtalya"yı altüst eden bir dikatatörün sözleri, neden?”, “İnternet üzerinden faşizm özendiriliyor” gibi eleştirel tepkiler de dikkat çekti.

Berlusconi"ye bir dava daha

İtalya"da faşistlerin de içinde yer aldığı hükümetin Başbakanı Silvio Berlusconi"nin yine yargıyla başının derde girdiği belirtildi. Berlusconi ailesine ait şirketlerden Mediatrade"deki usulsüzlüklerle ilgili soruşturmanın tamamlandığı açıklandı. Soruşturma raporunda, Berlusconi ile oğlu Pier Silvio ve Mediaset Başkanı Fedele Confalonieri"nin de aralarında bulunduğu toplam 12 zanlı vergi kaçakçılığıyla suçlanıyor.
(Cumhuriyet)