Şeker hastaları tarafından kullanılan şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili yapılan düzenlemenin faturası vatandaşa çıktı. Rapor ve reçeteleriyle eczaneye şeker ölçüm çubuğu almaya giden hastalardan kutu başına 10 ila 20 lira arasında ücret isteniyor.

KUTU BAŞINA 10 İLA 20 LİRA ARASINDA ÜCRET İSTENİYOR
Daha önce şeker ölçüm çubuklarına firma farkı gözetilmeden ücretsiz olarak alan şeker hastaları, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun son düzenlemesiyle her kutu için ücret ödemek zorunda kaldı. Rapor ve reçeteleriyle eczaneye şeker ölçüm çubuğu almayan giden şeker hastalarından kutu başına 10 ila 20 lira arasında ücret isteniyor.
Eczaneler, bu ücret farkının kendilerinden kaynaklanmadığını, Sgk'nın yaptığı yeni düzenlemeyle çubuklar için ödenen ücretin düşürüldüğünü öne sürüyor. Çocuk şeker hastalarına devlet tarafından aylık ortalama içerisinde 50 adet bulunan çubuklardan 3 kutu veriliyor. Devlet tarafından şeker durumları düzensiz olan çocuklar için beş çubuk yazılırken bu rakamın yetişkinler için hastanın durumuna göre daha düşük olabiliyor.

Şeker durumu düzensiz olan küçük yaştaki çocukların aileleri ise devletin verdiğini dışında parayla da çubuk almak zorunda kalıyorlar. Bunlara ek olarak devlet tarafından verilen çubuklara ek para ödenmesi aileleri maddi açıdan zor durumda bırakıyor. Ücret farkı ödenmeden alınan ölçüm çubuklarının ise yüksek şeker oranını ölçemediği için ise hasta yakınları tarafından tercih edilmiyor.

HASTADAN FARK ALMAK YASAL DEĞİL
Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri ise yaşanan karmaşanın Danıştay'ın iptal kararının ardından ortaya çıktığını savunuyor. Daha önce 52 lira ödedikleri bunu iptal eden Danıştay'ın ardından düzenleme yapmak zorunda kaldıklarına dikkat çekiyor. Şu anda 32 lirayı ödediklerini söyleyen Sgk yetkilileri, buna rağmen eczanelerin fark ücreti almasının yasal olmadığını belirtiyor.