Ekonomist Dergisi"nin "Yılın İş İnsanları" kürsüsüne bu yıl Ülker Grubu Başkanı Murat Ülker, Coca-Cola Company"nin sıradaki CEO"su olarak ilan edilen Coca-Cola İcra Başkanı Muhtar Kent, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Hey Grup Başkanı Aynur Bektaş, Orjin Grup Başkanları Zafer Yıldırım ve Zafer Kurşun, ÇYDD Başkanı Türkan Saylan çıktı. Yılın iş insanlarının hepsi işlerinde ve mesleklerinde "fark yaratarak" bu noktaya geldiklerini vurguladılar.

EKONOMİDE 2007 yılına damgasını vuran isimler Ekonomist"in "Yılın İş İnsanları 2007" anketiyle belirlendi. Ekonomist"in anketi sonunda bu yıl Ülker Grubu Başkanı Murat Ülker "Yılın İş İnsanı" kürsüsüne çıktı. Oyların yaklaşık yarısını alan Coca-Cola İcra Başkanı Muhtar Kent, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da "Yılın Profesyonel Yöneticisi" olurken, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk de ikinci kez "Yılın Bürokratı" seçildi. Hey Grup Başkanı Aynur Bektaş "Yılın Kadın Girişimcisi", Orjin Grup Başkanları Zafer Yıldırım ile Zafer Kurşun "Yılın Erkek Girişimcileri" oldu. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Türkan Saylan ise "Yılın Sivil Toplum Önderi" olarak zirvedeki yerini aldı. Ekonomist"in zirvesine oturanlar bu yıl "fark yaratarak" iş dünyasının dikkatini çekti. Anket katılımcıları, 2007 yılında Ülker Grubu"nun atılımlarını gözden kaçırmadı. Anketten büyük bir oy çokluğuyla "Yılın İş İnsanı" olarak grubun başındaki isim olan Murat Ülker"in çıkması bunun göstergesiydi.

YILIN İŞ İNSANI: Ülker Grubu Başkanı Murat Ülker "Yılın İş İnsanı" yarışında bu yıl oyların yüzde 25.2"sini alarak birincilik koltuğuna otururken, Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk oyların yüzde 15.6"sını, Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de oyların yüzde 15.3"ünü aldı.

YILIN PROFESYONELİ: "Yılın Profesyoneli" seçilen Coca-Cola Company"nin sıradaki CEO"su olarak ilan edilen Coca-Cola İcra Başkanı Muhtar Kent, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da oyların yarısına yakınını aldı. Bu kategoride yüzde 48.9 oy alan Muhtar Kent"i, yüzde 9.7 oy oranı ile Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ve yüzde 7.3 oy oranı ile TAV CEO"su Dr. Sani Şener izledi. Bu iki değerli yöneticinin oylarının düşük kalmasında, bu kategorideki rakiplerinin Türkiye"nin uluslararası arenada en yüksek düzeye gelmiş temsilcisi olan Muhtar Kent"in olması etkili oldu.

YILIN BÜROKRATI: "Yılın Bürokratı", bu yılın çekişmeli geçen kategorilerinden biriydi. İş dünyası geçen yıl olduğu gibi bu yıl da TMSF Başkanı Ahmet Ertürk"ü verdiği yüzde 24"lük oyla tekrar birincilik koltuğuna oturttu. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz"a yüzde 18.3, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar"a da yüzde 18.1 oranında oy çıktı.

YILIN KADIN GİRİŞİMCİSİ: "Yılın Kadın Girişimcisi" kategorisi katılımcıların en fazla zorlandığı kategori oldu. Bu kategoride oyların yüzde 22.1"i Hey Tekstil Grubu Aynur Bektaş"a, yüzde 21.7"si Koton Grubu Başkanı Gülden Yılmaz"a gitti. Üçüncü sırada ise yüzde 16.4"lük oy oranı ile Çelebi Holding Başkan Vekili Canan Çelebi yer aldı.

YILIN ERKEK GİRİŞİMCİSİ: Bu yılın erkek girişimci kategorisini ise iki ortak paylaştı. Orjin Grubun ortakları Zafer Yıldırım ve Zafer Kurşun, bu kategorideki oyların yüzde 19.1"ini aldı. Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu oyların yüzde 15.2"sini, İngiliz teknoloji devi Dixons"ı Türkiye"ye getiren Demir Sabancı da yüzde 13"ünü topladı.

YILIN SİVİL TOPLUM ÖNDERİ: İş dünyası "Yılın Sivil Toplum Önderi" tercihini bu kez ekonomi çevresinden yapmadı. Ülke kalkınmasında eğitimin öneminin anlaşılması için pek çok ciddi projeye imza atan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, ankete katılanların yüzde 18.2"sinin oyunu aldı. Saylan"ı, yüzde 15.6"lık oy oranı ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yüzde 13.1 oy oranı ile Toplum Gönüllüleri Vakfı Başkanı İbrahim Betil izledi.

Yükselişi sürüyor CEO"luk temmuzda

2007 yılının son aylarında efsane şirket Coca-Cola"nın sıradaki CEO"sunun Muhtar Kent olacağının ilan edilmesi, uluslararası çevrelerin de dikkatini Türk profesyonellerine çevirdi. Kent"in, 2007 yılında Türkiye"de çalışmadığı halde "Yılın Profesyonel Yöneticisi" kategorisinde kaçınılmaz olarak aday oldu ve seçildi. Coca-Cola İcra Başkanı Muhtar Kent, dünyanın en pahalı markalarından biri olan Coca-Cola"nın beyin takımında uzun zamandır yer alıyor. Muhtar Kent, "Başarı bir takım oyunu. Ekibinizi iyi seçmelisiniz ve onlara her gün kazanma kültürünü aşılamalısınız" diyor. 2007"nin başında İcra Başkanı olarak atanmasının ardından dünyadaki ekibiyle 20 üst düzey atama yaptıklarını belirten Kent, "Yani birbiriyle uyum içinde çalışan ve açık kartlarla oynayan hızlı ve esnek olan dinamik bir ekip kurduk" diye konuşuyor.

Global devlerle yarıştı, Godiva"yı almayı başardı

ÜLKER Grubu Başkanı Murat Ülker, Ülker"de son yıllada gerçekleşen büyük dönüşümün mimarı olarak kabul ediliyor. Babası Sabir Ülker"den yönetimi 2000 yılında devralan Murat Ülker, bugün 28 bin çalışanı ve 7.5 milyar dolar cirolu Ülker"i yeni yatırımlara taşıyor. Ülker"in uluslararası dev şirketler Nestle ve Starbucks"ı geride bırakarak lüks çikolatada dünya devi olan Godiva"yı 850 milyon dolara bünyesine katması, Türkiye"de olduğu kadar dünya iş çevrelerinde de büyük yankı buldu. Ülker"in 2007 yılında gerçekleştirdiği bu güçlü hamle, aslında Murat Ülker yönetimindeki grubun bir süredir izlediği stratejinin sonuçlarından sadece biri.