Onlara "Fare İnsanlar" deniliyor. Çünkü görünüşleri gerçekten çok farklı. Kulaklarının şekli, yüz yapıları, gözlerinin birbirine yakınlığı, ağız ve burunlarının duruşu, fareleri andırıyor.

Tıp dilinde "mikrosefal" olarak geçen bir rahatsızlığın sonucunda böyle görünüyorlar. "Mikrosefal" kelimesi ise Yunan kökenli ve "küçük kafa" anlamınıda...

Peki, nerede yaşıyor bu "Fare insanlar"?

Dünyanın pek çok yerinde bu rahatsızlığı taşıyan doğumlar olabiliyor. Ancak Pakistan'ın Pencap eyaletinin Gujarat kenti, "Fare insanları" bölgesi olarak biliniyor. Onlara oralarda "chua" deniliyor.

EFSANEYE GÖRE BİR LANET

Efsaneye göre, asırlar önce, bölgede yaşayan pek çok kadın çocuk sahibi olamıyordu ve sonunda çareyi tapınağa gidip tanrı Shuma'ya yalvarmakta bulmuşlar. Tanrı Shuma, onlara istedikleri gibi anne olma sevincini yaşatmış ama bir de şart koymuş. Buna göre, her bir kadın, ilk çocuğunu Tanrı Shuma'ya vermek zorundaydı ama kadınlar buna yanaşmadı. Tanrı Shuma kzıdı ve bu kadınların çocukları böyle garip görünüşlü doğmaya başladı...

PAKİSTAN'IN FARKLI KÖLELERİ

Her birinin bir sahibi var. Anne babalar, bu sorunla dünyaya gelen çocuklarını bazen "Fare İnsan"ları çalıştıran şebekelere kiralıyor ya da satıyorlar. Onlar da "Fare İnsanları" köle gibi çalıştırıyor. En çok da dilencilik yaptırılıyor. Her biri günde ortalama 400 rupi (yaklaşık 8 dolar) kazanıyor.

Bölgenin en ünlü tapınağı olan Shuma Dulah'ta "Fare İnsanlar"a adım başı rastlamak mümkün. Burada yaklaşık 1000 tanesine dilencilik yaptırıldığı belirlendi. Ama durumlarını iyileştirecek hiçbir girişim yok.

Onlar, bu devirde, en acı kölelik örneklerinden biri....