Yurdun bazı bölgelerinin aksine halen zehirli yem temin edemeyen üretici, 1 aya kadar 7 kat daha artması beklenen fare popülasyonu karşısında ne yapacağını düşünüyor.
Aydın"da ilk kez 6-7 yıl önce Nazilli, Sultanhisar ve Köşk ilçelerine bağlı dağ köylerinde görülen fare istilası, birkaç yıl üst üste verilen toplu ve yoğun mücadelelerin ardından azalmaya gitmiş, ancak geçtiğimiz yıl başta Nazilli"ye bağlı dağ köyleri olmak üzere dağlık bölgelerdeki ilçelerdeki arazilerde yer yer fare istilaları yaşanmıştı. Fare istilasına hazırlıksız yakalanan üretici İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından temin edilen zehirli yemleri kullanmış ancak tüm çabalara rağmen bazı bölgelerde önemli zararlar ortaya çıkmıştı.

POPÜLASYONDA ARTIŞ VAR
Geçtiğimiz yıl yaşanan ani popülasyon artışı karşısında zor durumda kalan Aydınlı üreticiler, farelerin neden olduğu zararın bu yıl daha da artmaması için şimdiden elini çabuk tutmak istiyor. Yapılan araştırmalar daha havalar ısınmadan geçtiğimiz yıla göre şimdiden fare popülasyonunda artış olduğunu ortaya koyarken; bahar ile birlikte uyanan doğada farelerin çoğalmasının önlenmesi için tedbir alınmaması halinde fare sayısının çok daha büyük rakamlara ulaşabileceği öngörülüyor. Fare ile mücadele zamanının gelmesi nedeniyle zehirli yem bulabilmek için tarım teşkilatlarının kapısını çalan üreticiler, zehirli yem hazırlamakta yetkili olan Tarım İl Müdürlüğü"nün yem dağıtımlarına başlamaması nedeniyle büyük bir şok yaşıyor.

ŞİMDİDEN 3 KAT FAZLA, ACİL ÖNLEM ALINMALI
Daha önceki yıllarda yaşadıkları tecrübelerinden olabilecekleri tahmin edebildiklerini kaydeden Ahmet Karaçelik isimli üretici, toplu mücadeleye başlayabilmeleri için gerekli olan zehirli yem ihtiyacının karşılanmasını isteyerek, “6-7 yıl önce yaşanan fare istilasının ardından verilen mücadele ile 4-5 yıl bu konuda rahat bir nefes almıştık. Ancak bu sorun geçen yıl yeniden ortaya çıktı ve bazı bölgelerde büyük hasarlar oluştu. Bu yıl havalar ısınmamasına rağmen Germencik, İncirliova, Köşk, Sultanhisar ve Nazilli ilçeleri başta olmak üzere dağlık kesimlerde fare istilaları yaşanıyor. Şimdiden geçen yıla göre 3 kat daha fazla olduğu tahmin edilen popülasyonun mücadele zamanı olan önümüzdeki 1 ay içerisinde önlem alınmaması üremeyle birlikte 7 kat daha artabileceği öne sürülüyor. Zehirli yem temin etmek istediğimizde Tarım İl Müdürlüğünden zehirli yem dağıtımına başlanmadığı bize söyleniyor” dedi.

BALIKESİR ERKEN DAVRANDI
Tarım İl Müdürlüğü"nün bir an önce ilçe, belde ve köylerde zehirli yem dağıtıma başlaması çağrısı yapan Karaçelik, “Ziraat odaları ile yaptığımız görüşmelerde geçen yıl fare istilasının yaşandığı illerden olan Balıkesir"de Tarım İl Müdürlüğü tarafından zehirli yemlerin daha önceden hazırlanarak ilçe, belde ve köyler dağıtıldığını öğrendik. Zehirli yemler şimdiden köylüye dağıtılmış ve evlerde bekletiliyor. Yağıların azalmasıyla birlikte hemen toplu mücadeleye başlayacaklarmış. Bizde üreticimizin en önemli sorunu olan bu konuda Tarım İl Müdürlüğümüzün bir an önce harekete geçmesini istiyoruz” diye konuştu. -iha