Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, dün imzalanan yeni barış anlaşması çerçevesinde, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) bütün silahlarının 150 gün içinde Birleşmiş Milletlere (BM) teslim edileceğini açıkladı. Batı Yarı Küre'nin en uzun süren silahlı çatışmasını sona erdirmek için varılan bir önceki anlaşma, 2 Ekim'deki halk oylamasında reddedilmişti.

Santos, Bogota'daki Colon Tiyatrosu'nda, yeni barış anlaşmasını imzalamasının ardından yaptığı konuşmada, "Bu tarihi sahnede, dünyanın ve ülkemizin önünde FARC'la yeni barış anlaşmasını imzaladık. Bir kurban daha vermemek için bu kanı durdurduk ve daha fazla gecikemezdik" dedi.



Anlaşmaya katkı veren toplumun bütün kesimlerine teşekkür eden Santos, yeni dönemde FARC üyelerinin beş gün sonra silah bırakmak için belirlenen alanlara gitmeye başlayacağını açıkladı.

Sürecin sonunda FARC'ın artık silahlı bir örgüt olarak devam etmeyeceğini vurgulayan Santos, "FARC 90 gün sonra silah bırakmaya başlayacak ve sadece 150 gün içinde bütün silahları BM'nin elinde olacak" diye konuştu.

FARC LİDERİNDEN TRUMP'A TEBRİK

İmza töreninde Santos'tan önce konuşan FARC'ın lideri Rodrigo Londono da bir önceki anlaşmanın düzeltilip zenginleştirildiğini dile getirdi.
ABD'deki başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump'ı tebrik eden Londono, yeni dönemde ABD'nin kıtada ve dünyada barışa katkı sağlaması temennisinde bulundu.

"Timochenko" olarak tanınan örgüt lideri sözlerini, "Bundan böyle Kolombiyalıların tek silahı kelimeler olsun." diyerek tamamladı.