Maliye Bakanlığı bir süredir tartışılan Veraset ve İntikal Vergisi'nde son kararı verdi. Buna göre zenginlerin vergisi olarak bilinen ve gelişmiş ülkelerde yüzde 40 oranında alınan Veraset Vergisi kaldırılıyor. Aynı kanunla düzenlenen İntikal Vergisi ise Gelir Vergisi içine alınıyor. Böylece dünyada temel vergiler arasında ve bütün dünya ülkelerinde olan Veraset Vergisi Türkiye'de kaldırılmış olacak. Veraset Vergisi'ni kişi başına 96 bin 75 YTL kendisine babasından, annesinden, kardeşinden veya bir yakınından kalanlar ödemiyor. Ancak bu tutardan sonraki tutarlar için vergi ödeniyor. Yani kendisine ortalama bir ev ve bir araba kalmış vatandaş Veraset Vergisi'nden muaf. Kişi başına 96 bin 75 YTL'den sonra gelen 150 bin YTL için yüzde 1, sonra gelen 320 bin için yüzde 3, sonraki 680 bin için yüzde 5, 1 milyon 380 için yüzde 7, 2 milyon 530 bini aşan kısım için yüzde 10 Veraset Vergisi ödeniyor. Bu durumda sadece zengin denilecek insanlar Veraset Vergisi'ni ödemiş oluyor.

VATANDAŞA YENİ VERGİ

Diğer taraftan sokakta park eden arabadan sinema ve maç bilitine, ikiye katlanan emlak vergisinden sokaktaki aydınlatma bedeline kadar vatandaşın sırtına ekstra yeni yükler bindiriliyor. Akşam gazetesi de son günlerde Türkiye'nin gündeminde olan bu vergileri 'Ampul vergileri' başlığıyla bugün manşetine taşıdı.

İNTİKAL VERGİSİ GELİR'İN İÇİNE

Bu vergi ile birlikte düzenlenen ve kişilerin birbirlerine (ivazsız) karşılıksız mal vermeleri halinde alınan vergi ile Milli Piyango, at yarışı, Sayısal Loto gibi şans oyunlarından elde edilen gelirlerin vergisini düzenleyen İntikal Vergisi ise Gelir Vergisi içine alınıyor. Bu durumda ise halen yüzde 30'a kadar çıkan İntikal Vergisi oranı intikal eden malın fiyatına göre Gelir Vergisi oranı olan yüzde 35'e kadar çıkacak. Bu durumda İntikal Vergisi'nde yaklaşık yüzde 5 civarında zamlanmış olacak. Ancak Maliye yetkilileri bu zammın olmaması için bir alt sınır konulacağını bu sınırın üstündeki tutarın vergiye dahil edileceğini belirtiyorlar. Bu durumda İntikal Vergisi oranında önemli bir değişiklik olmayacak. Maliye kaynakları Veraset Vergisi'nde yüksek oranda kaçak olduğu için bu verginin kaldırıldığını savunuyor. Bu vergide, her 100 YTL'lik gelirin yaklaşık 91 YTL'sinin gizlendiği 102 milyon YTL'lik kazancın sadece 9 milyon YTL'sinin beyan edildiği belirtiliyor. Veraset Vergisi için geçen yıl bütçe hedefi 135 milyon YTL olmasına karşın 124 milyon YTL toplandı.