Bu artışın en belirgin yansıması ise değerleme alanında yaşandı. Konut alırken artık çoğunlukla kredi kullanıldığını ifade eden TSKB Gayrimenkul Değerleme (GD) Genel Müdürü Işıl Dinçer de, son dönemde düşen kredi faizleriyle birlikte kendilerine gelen talebin yüzde 20 oranında arttığını söyledi. Konut kredisi kullandıran tüm bankalarla çalıştıklarını ve talebin bu nedenle piyasanın genelini yansıtabileceğini vurgulayan Dinçer, “Kredilerin düşmesiyle talep arttı, bu da satışların artması anlamına gelecek. Bu piyasayı canlandıracak” dedi.

Işıl Dinçer, değerleme sektöründe yıllık yaklaşık 700 bin rapor hazırlandığını belirterek, bunun da yüzde 90’ının satışa döndüğünü kaydetti. Raporların çok büyük bir bölümünün de konutları kapsadığını dile getiren Dinçer, konut kredilerindeki büyümenin geçen yıllardaki kadar olmasa bile piyasanın belli ölçüde hareketlenebileceğini vurguladı. Işıl Dinçer, konut piyasasında durgunluk olmasına rağmen, danışmanlık işlerinin arttığını belirterek, “Bu şu anlama geliyor: Müteahhitler yeni projeleri için araştırma yapıyor. Önümüzdeki döneme hazırlık yapıyor. Belli bir süre sonra projeler hayata geçecek” dedi. Dinçer, 3-4 yıl önce ortalama 60 bin lira olan kredi kullanımının da 70 bin lira seviyesine geldiğini kaydetti.

Araplar yalı fiyatlarını artırır

Işıl Dinçer, yabancıya satışla ilgili yapılacak düzenlemenin ardından yabancıların ilgisinin artacağını belirterek, özellikle Arapların talebinde patlama olabileceğini söyledi. Özelikle zengin Arapların yalılara yönelebileceğini ifade eden Dinçer, “Yalılarda da değerleme yapıyoruz. Dünyada sadece 300 tane Boğaz yalısı var. Yasa çıkarsa Araplar yalıları satın alabilir ve fiyatları çok yükselebilir” değerlendirmesini yaptı. Dinçer, ayrıca yakın olması nedeniyle Güneydoğu bölgesinin de Arapların ilgisiyle karşılaşabileceğinin altını çizerek, talebin Mersin ve Kilis gibi yerlerde yoğunlaşacağını vurguladı. Antalya, Bodrum ve Marmaris gibi bölgelerde de yazlık konutlara talebin artacağına dikkat çeken Dinçer, bireysel yatırımcıların yanı sıra yabancı fonların toplu halde konut alabileceğini kaydetti.