Faiz oranlarının düşmesinin İş Bankası gibi bankalar açısından daha iyi olduğunu belirten Özince, enflasyona dikkat çekti. Özince, bütün faizlerin azalacağını dile getirirken, "Ama çok da beklememeli" dedi.

GEÇEN yıl 97.6 milyar lira aktif büyüklüğüne ulaşarak Türkiye"nin en büyük özel bankası olan İş Bankası"nın faaliyet sonuçlarını açıklayan Genel Müdür Ersin Özince, faiz konusunda hassasiyet noktasına dikkat çekti. Düşük faiz ortamında daha başarılı olan bir banka olarak faizlerdeki düşüşü desteklediklerini söyleyen Özince, enflasyon ile faiz arasındaki dengeye vurgu yaptı.

Faiz lobisi değiliz

Aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği"nin de Başkanı olan Özince, "Faiz lobisi denir ya, katiyen faiz lobisi değiliz. Faiz ne kadar düşerse bizim gibi bankalar için daha iyi" derken, şöyle konuştu: "Faizler düşmeli. Yalnız enflasyonla ilgili beklentileri de dikkate alarak Türkiye makul reel faiz vermek durumunda. Faiz oranları her yönden azalacak fakat orada da bir hassasiyet noktasına geldiğimiz kanaatindeyim. Çok da fazla düşüş mümkün değil."

Mudiler faizi beğenmeli

Mevduatın büyük kısmının vadeliye kaydığına dikkat çeken Özince, sözlerine şöyle devam etti: "Vadeli mevduat sahibi faizi beğenmeli. Beğenmezse başka dengesizlikler olur ve kur hareket edebilir. Kurla ilgili ani beklentim yok, ama olabilir. Merkez Bankası "dikkatli olun, çalkantıya hazır olun" diye bunun çok net ifadesini kullandı. Bu arada dövizle tasarruf yapmayı, dövizle borçlanmayı hiç tavsiye etmiyorum."

Hesap kitap yapalım

Özince, "Seçim dedik, seçim de bitti. Oturup değişen koşullara göre hesabımızı kitabımızı yapalım" derken, ekonomi yöneticilerinden öncelikle bütçenin bugünün gereklerine göre yeniden gözden geçirilmesini istedi. Özince, revizyon gereğini anlatırken, "Nasıl "2009"da büyüme yüzde 2 olur diye düşünüyorum" demiştim, şimdi revize etmek durumunda kalıyoruz" diyerek kendilerinden örnek verdi.

"Söyleye söyleye istikrarsızlığı çağırmayalım" uyarısını yapan Özince, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye özellikle faiz yükü olan bir ülke olarak hiçbir istikrarsızlığı çağırmamalı, bunu telaffuz etmemeli. Siyasi istikrarsızlığın olmasını hiçbirimizin arzu etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye"nin özellikle faiz yükü olan, yabancı sermaye ihtiyacı olan bir ülke olarak siyasi istikrarsızlığı çağırmaması lazım, hiçbir istikrarsızlığı çağırmaması lazım. Herkes kendi çapında istikrara katkıda bulunursa istikrarsızlık da o kadar az olur ülkemizde."

Niyeti olanın borcunu zaten yapılandırıyoruz

SORUNLU kredilerin 2001"le kıyaslanamayacak durumda olduğunu söyleyen Ersin Özince, "Halkımızın borç ödeme eğilimi çok yüksek. Bizde "borçlu ölmemek" diye bir deyim var. Cumhuriyeti kurmuşuz Osmanlı Devleti"nin borcunu ödemişiz" dedi. Borçların yapılandırılması konusunda "Eğer ödeme imkanı ve niyeti varsa yapılandırmaya sıcak bakıyorum" derken, kamu bankalarının açıkladıkları son pakete de gönderme yaparak şunları söyledi: "Bunlar hep olay bazında ele alınacak, banka ile müşterisi arasında olacak bir iş. İş Bankası"na borcu olanlar, ilgili şubelerden bu konuda bilgi alabilirler. Ancak bunun reklamına da ihtiyaç yok, biz zaten yapılandırıyoruz, yeter ki borçlunun ödeme niyeti olsun."

Yüzde 10 büyüyerek yerimizde sayacağız

İŞ Bankası"nın 2009 yılında yüzde 10 büyüme öngördüğünü açıklayan Ersin Özince, bu oranı da "yerinde sayma" olarak nitelendirdi. 2008"deki yüzde 1.1"lik büyüme rakamını "kötünün iyisi" diye değerlendiren Özince, 2009 yılı için şöyle konuştu: "Dilerim Türkiye küçülmeden geçer, ama yüzde 2-3 daralma mümkün gibi görünüyor. 2009"da ekonominin büyümesini sağlayacak bir performansın pek olanaklı görünmüyor."

Rakamlarla İş Bankası

Aktif toplamı yüzde 22"lik artışla 97.6 milyar TL"ye ulaştı. Böylece Türkiye"nin en büyük özel bankası konumunu sürdürdü.

Brüt kárı 3.4 milyar TL olurken, ihtiyatlı karşılık ayırma politikasına bağlı olarak net kár 1.5 milyar TL oldu.

Toplam krediler yüzde 40"lık büyüme ile 47.6 milyar TL"ye ulaşırken, piyasa payı da yüzde yüzde 13.5"e yükseldi.

Toplam mevduatta yüzde 31"lik oranla sektör ortalamasının üzerinde arttı. 63.5 milyar TL"lik mevduatla pazar payı yüzde 14.3"e çıktı.

Şube sayısı 100 yeni açılışımla 1028"e ulaştı. En büyük bankamatik zincirine sahip olan banka ATM sayısını da 3 bin 375"e çıkardı.

HÜRRİYET