Konut kredisinde lokomotif bankalardan olan Halkbank, sert bir hamle ile 120 ayda konut kredi faizini yüzde 1'in altına çekti. Halkbank'ı diğer bankaların da izlemesi bekleniyor.

Halkbank, 120 ay vadede yüzde 1.07 olan konut kredi faizini yüzde 0.95'e düşürdü. Banka böylece Türkiye Ekonomi Bankası ile birlikte en düşük faizi veren banka ünvanını aldı. 120 ay vadede yüzde 1'in altında faiz veren bir diğer banka ise HSBC.

Piyasada lokomotif bankalardan birisi olan Halkbank'ın bu indirimi büyük önem taşıyor. Halkbbank'ın ardından diğer bankaların da uzun vadede faiz indirim furyasına katılması bekleniyor.

DİĞER VADELERDE DE FAİZLER DÜŞTÜ

Halkbank'tan yapılan açıklamaya göre, banka konut kredisi aylık faiz oranını, 36 ay vadede yüzde 0,95'ten yüzde 0,88'e, 37–60 ay arası vadelerde yüzde 0,99'dan yüzde 0,92'ye, 61–120 ay arası vadelerde yüzde 1,07'den yüzde 0,95'e düşürdü.

Kamu çalışanları ile maaşlarını Halkbank aracılığıyla alanlara özel Bordro 24 Transfer Konut Kredisi ürününün aylık faiz oranı ise 144 ay vade için yüzde 1,08'den yüzde 0,99'a düştü. Kredinin komisyon oranı da “0” olarak belirlendi.

FAİZLERİ YÜZDE 1'İN ALTINDA OLAN BANKALAR

120 ay vadede yüzde 1'in altında faiz veren üç banka varken, 60 ay vadede bu sayı artıyor. İşte 60 ayda faizi yüzde 1'in altında olanlar:

ING Bank (%0.85), HSBC (%0.90), Garanti Bankası (%0.92) Akbank, İş Bankası, TEB, Denizbank, Finansbank (%0.95), Fortis, Yapı Kredi, Vakıfbank (%0.99), Ziraat Bankası (%0.98) ,

CANLANMAYA DESTEK OLUYORUZ

Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, krizden çıkışta bankaların izlediği stratejilerin önemli olduğunu, Halkbank'ın, izlediği kredi politikası ile rakiplerinin önemli bir kısmından ayrıştığını belirterek, şunları kaydetti:

“Uzunca bir süredir izlediğimiz kredi politikalarını, geleceğe güvenle bakış üzerine dayandırıyoruz. Merkez Bankası'nın son Para Politikası Kurulu Kararı'nda duyurduğu yarım puanlık indirim, her ne kadar faiz indirim hızında bir yavaşlamaya ve inilen seviyelerde bir süre kalınacağına ilişkin ipuçları verse de Merkez Bankası'nın para politikası, tüketici güven endeksindeki trend, orta ve uzun vadeli faiz oranlarındaki beklentimiz, son birkaç aydır konut kredilerine talepteki artış hızı, izlediğimiz kredi politikasını devam ettirmemizi mümkün kıldı. Böylece 120 ay vade için konut kredisi faiz oranını, yüzde 1'in altında belirledik.

Bu düzenleme ile konut piyasasındaki mevcut canlanmaya destek olduğumuzu düşünüyoruz. Merkez Bankası faiz politikası paralelinde bundan sonraki faiz indirimlerinin çok sınırlı kalacağını düşünüyor, bu seviyelerin talebi daha da hareketlendirmesini bekliyoruz.”/vatan