3 Kasım 2010 vadeli, bugün valörlü tahvilin basit getirisi yüzde 14,37, bileşik getirisi yüzde 13,80 seviyesine kadar gerilerken Bankalarda verdikleri kredilerde uyguladıkları faiz oranlarında indirime gitti. Halkbak, Eximbank ve Ziraat bankası faizleri düşürdü.

EXİMBANK"TAN TL KREDİLERİ FAİZ ORANINDA 2 PUANLIK İNDİRİM
Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, Türk lirası kredileri faiz oranlarında 2 puan indirim yaptıklarını açıkladı.
Türk Eximbank Genel Müdürü Kılıçoğlu yaptığı açıklamada, bugünden itibaren kullandırılacak bir yıla kadar vadeli krediler için geçerli olmak üzere, tüm kredi programlarında TL faiz oranlarının 2"şer puan indirildiğini belirterek, “Bu düzenleme ile ihracatçılarımıza vadeye ve kredi risk büyüklüğüne bağlı olarak yüzde 9 ila yüzde 13 aralığında değişen faiz oranları ile kredi kullanma imkanı getirilmiştirö dedi.
Kılıçoğlu, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine yönelik iki yıl vadeli köprü TL kredisine yüzde 15 olarak yansıtılan düzenlemeyle KOBİ"lere yönelik kredi faiz oranının yüzde 9"a, tanıtım-pazarlama faaliyetlerine yönelik yurtdışı fuar katılım kredisinin ise yüzde 11"e gerilediğini belirtti.
Kılıçoğlu, 2009"da tüm TL kredi programlarında 5 puanlık indirim yapıldığını belirterek, yaklaşık 3 aylık dönemde ihracatçılara 1.3 milyar dolar tutarında kredi, 1 milyar dolar sigorta ve garanti desteği olmak üzere toplam 2.3 milyar dolar tutarında finansal destek sağlandığını dile getirdi.

HALKBANK"TAN FAİZ İNDİRİMİ
Halkbank, bireysel kredi faiz oranlarında indirime gitti.
Bankadan yapılan yazılı açıklamaya göre, tüketici kredisi 1-36 ay vadede yüzde 1,99"dan yüzde 1,68"e çekildi. Konut kredisi ise, 1-36 ay vadede yüzde 1,38"e, 37-60 ay vadede yüzde 1,43"e, 61-120 ay vadede 1,48"e düşürüldü.

ZİRAAT BANKASI BİREYSEL KREDİLERDE FAİZİ DÜŞÜRDÜ
Ziraat Bankası, kullandırdığı tarım, ticari ve bireysel kredi borçlarında vade uzatımına giderken, bireysel kredilerde faizi düşürdü. Banka, kredi kartı borçlularına da 2 yıla kadar vade ile ödeme kolaylığı sağlayacak.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, kredi borçlarının ödenmesine yönelik getirilen kolaylıkları açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında, ödeme kolaylığı sağlanan kredilerin toplam tutarının yaklaşık 6-7 milyar lira olduğunu bildirdi. Açıkladığı ödeme kolaylıklarını “bahar paketi”, faiz indirimini de “şok” olarak nitelendiren Akın Çağlar, bu kolaylıkların seçim öncesi yapılmasına ilişkin soru üzerine, “bunu bir tesadüf olarak değerlendirdiğini” söyledi.
Ekonomide yaşanan gelişmeler ve zorluklar nedeniyle banka olarak bireysel kredilerde müşterileri rahatlatmaya yönelik bir takım çalışmalar başlattıklarını, ancak bu çalışmalar sırasında tarımsal kredi müşterilerini de dışarda bırakmamayı istediklerini anlatan Çağlar, ticari kredilerde vade uzatımı konusunda bankanın yetkisinin olmasına karşın, sübvansiyonlu tarımsal kredileri için hükümetin kararname çıkarması gerektiğine işaret etti. Bu konudaki kolaylığı banka olarak talep ettiklerini, hükümetin de bunu uygun bularak ilgili kararnameyi çıkardığını belirten Çağlar, şöyle konuştu:
“Ziraat Bankası, küresel ekonomik krizin etkilerinin Türkiye"de hissedilmesi nedeniyle, kendi uhdesindeki konularda ilk iyileştirme paketini 13 Ekim"de, KOBİ"lere yönelik açıkladı. Biz bir paket olsun istedik. Bireysel kredilerde bir şeyler yapıp, tarımsal kredilerde birşey yapmamak eksiklik olacaktı. Bunlar bizim müşterimiz, onların sıkıntılı dönemlerini aşması için bizim teknokrat olarak birşeyler yapmamız gerekiyordu. Biz önerdik, sağ olsunlar uygun buldular. Keşke 10-20 gün önce açıklamalar yapılmış olsaydı. Bunu, bir tesadüf olarak değerlendiriyorum.”
Ödeme kolaylığı sağlanan kredilerin toplam tutarının, 4,2 milyar lirası tarımsal krediler olmak üzere toplam 6-7 milyar lira olduğunu belirten Çağlar, bundan yararlanmak isteyen müşterilerin talebine göre bu tutarın 10 milyar liraya ulaşabileceğini bildirdi.

Ana paraya ilave vade
Ziraat Bankası"nın 5 yılda 2,3 milyon üreticiye toplam 18,8 milyar lira kredi kullandırdığını belirten Çağlar"ın verdiği bilgiye göre, daha önce kullandırılan ve vadesi 2009 yılında dolacak tarımsal krediler, faizinin ödenmesi şartıyla, taksitleri 2010"a kadar uzatılacak. Sübvansiyonlu tarımsal kredilerde, uygulamada ortalama 11 ay, mevzuat açısından 18 ay olan işletme kredilerinin vadesi 24 aya, 5 yıl olan yatırım kredilerinin vadesi de 7 yıla kadar uzatılabilecek. Bu kapsamda, bir yandan yeni açılacak işletme ve yatırım kredilerinin vadeleri uzatılırken, mevcut kredilerde, 2009 yılı faizlerinin ödenmesi şartıyla ana paranın ilave vade verilerek ödenmesi sağlanacak. Uzatılan vadelerdeki kredi borçlarına da sübvansiyonlu kredi faizi uygulanacak. Kredi vadelerinin uzatılmasına ilişkin kolaylıklardan, kanuni takibe düşmemiş veya 60-90 günlük gecikme süresini geçmemiş kredi borçluları, faiz borcunu ödemek şartıyla yararlanacak ve bu yıla ilişkin kredi taksidi de alınmayacak.
Sağlanan kolaylıkları “şok bir uygulama” olarak nitelendiren Çağlar, Ziraat Bankası"nın ilk kez böyle bir uygulama yaptığını belirterek, bu kapsamda 4,2 milyar liralık tarımsal kredinin, sağlanan kolaylıktan yararlanabileceğini vurguladı. Ödemelerin ertelenmesinin Hazine"ye bir maliyetinin olmayacağını ifade eden Çağlar, daha önce programlandığı gibi, faiz sübvansiyonu için Hazine"den bu yıl 450 milyon lira kaynak alınacağını kaydetti.

Ticari kredilere kolaylık, bireysel kredilerde faiz indirimi
Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar"ın açıklamasına göre, banka tarafından kullandırılan ticari ve KOBİ kredisi müşterilerine, mevcut kredinin kalan vadesine bakılmaksızın, vadeleri yeniden 4 yıla kadar uzatma imkanı sağlanacak. Müşterilere gerektiğinde 3 aya kadar ödemesiz dönem verilecek ve uzatma, cari faizler üzerinden yapılacak.
“Türkiye"nin en çok bireysel kredi kullandıran bankası” olduklarını ve bugün itibariyle 13,7 milyar liralık bireysel kredi kullandırdıklarını ifade eden Çağlar, halen her 5 kişiden birinin bankadan kredi kullandığını ve son 4 yılda 195 bin kişiye konut kredisi kullanma imkanı sağladıklarını söyledi. Bireysel kredilerde, tüketici, konut ve taşıt kredilerinde faiz indirimi yapılırken, gecikmiş kredi kartı borcu olan müşterileri rahatlatacak önlemler alındığını bildiren Çağlar"ın verdiği bilgiye göre, bankadan konut kredisi almış müşterilere, kredinin kalan vadesi dikkate alınmaksızın kalan borç bakiyesi üzerinden herhangi bir komisyon ya da masraf alınmadan, yeni 10 yıl vadeli kredi açılabilecek.
Bankadan tüketici ve taşıt kredisi kullanmış müşteriler için kredinin kalan vadesi dikkate alınmaksızın kalan borç bakiyesi üzerinden yeni 4 yıl vadeli kredi sağlanabilecek.
Bankaya gecikmiş kredi kartı borcu olan müşterilere 2 yıla kadar vadeli eşit taksitli kredi kullandırılarak, kart borçlarının daha uygun faiz ve koşullarla ödenmesi sağlanacak.
Tüketici talebini canlandırmak ve üretime de dolaylı destek sağlamak amacıyla, bireysel kredi kalemlerinde de indirim yapıldı. Tüketici kredilerinin faizi yüzde 1,89;dan, 12 ay vadeye kadar yüzde 0,99;a, 13-24 ay vadeye kadar 1,09"a, 25-36 ay aralığında yüzde 1,39"a, 37-48 ay vade aralığında yüzde 1,49"a indirildi.
Konut kredilerinin faizi, yüzde 1,49;dan 36 aya kadar yüzde 1,29;a, 37-60 aya kadar yüzde 1,34"e, 61-120 aya kadar yüzde 1,38"e çekildi. Taşıt kredilerinin faizi ise yüzde 1,75"ten 12 aya kadar yüzde 1,19"a, 13-24 aya kadar yüzde 1,29"a, 25-36 aya kadar yüzde 1,39"a ve 37-48 aya kadar ise yüzde 1,49"a düşürüldü.
Can Akın Çağlar, sağlanan ödeme kolaylıklarından, 2,3 milyon çiftçi ile 3,7 milyon bireysel kredi kullanıcısının yararlanabileceğini, yeni müşterilerin de bu koşullarda kredi kullanabileceğini kaydetti. Sağlanan kolaylıktan, 6-7 milyar liralık kredi portföyünün yararlanmasını beklediklerini ifade eden Çağlar, bir soru üzerine, yararlanan müşteri sayısına bağlı olarak bu tutarın 10 milyar liraya yükselebileceğini kaydetti.

MİLLİYET