Bankacılık tarihinin en büyük skandallarından birisi olan ve küresel faiz çetesinin açığa çıkmasını sağlayan Libor manipülasyonu soruşturması cezaevine uzanıyor. Skandalda faizleri kendi aralarında belirlemekle suçlanan bankacıların hapse atılması için savcılar harekete geçti. ABD ve İngiltere'den, Almanya, Fransa, İsviçre hatta Güney Kore'ye sıçrayan şu ana kadar 20'den fazla bankanın adının karıştığı skandalda kesilecek para cezasının daha önce tahmin edilen 22 milyar doları da aşacağı belirtiliyor. Ayrıca manipülasyona adı karışan bankacıların da arka arkaya tutuklanacağı vurgulanıyor. Kaynaklar, Washington'daki federal savcıların bazı şüphelilerin avukatlarına, müvekkillerine yöneltilen suçlamalar hakkında bilgi verdiklerini ve tutuklanmalarının yakın olduğunu bildirdiklerini söylediler. Bazı savunma avukatları da, savcıların gelecek birkaç hafta içinde tutuklamalara başlayacakları ve iddianamelerini sunacaklarını belirtti.

ceza parasını kenara koyun
Kapitalizmin doğuşundan bu yana yaşanan en büyük skandal olarak nitelendirilen manipülasyona, tarihin en ağır para cezalarının verilmesi de gündemde. Polisiye önlemlerin yetersiz olduğunu düşünen ABD hükümeti, AB Komisyonu ve İngiltere bankalara, "Kenara yüklü miktarda para koyun" uyarısında bulundu.

İşbirliği tablosu çıkarılıyor
Avrupa'daki denetim kurumları, Avrupa bankalarından yapılan Libor ve diğer faiz oranlarını manipüle etme girişimlerine odaklandı. Bankacılar arasındaki e-posta akışını mercek altına alan denetimciler, oranlarla oynanarak para kazanmak için nasıl işbirliği yapıldığının tam bir tablosunu ortaya çıkarmaya çalışıyor. Kaynaklar "Bu iş, birkaç Avrupa bankasında bir avuç işlemciden daha öteye gidiyor" diyor

İngiliz bakan da skandala karıştı
HSBC'de ortaya çıkan para aklama skandalına İngiliz Ticaret Bakanı Lord Green'in de adı karıştı. Independent gazetesi skandalda ortaya çıkan dokümanlarda Bakan Green'in HSBC yöneticileriyle birlikte "İran ödemeleri' adı verilen bir toplantıya katıldığı ortaya çıktı. Bu bilgi üzerine İngiliz kabinesi Bakan Green'e yüklenirken HSBC skandalında ne kadar bilgiye sahip olduğunu açıklamasını istedi.