Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu, son 10 yıllık sektör incelemelerini büyüteç altına aldı. Bu çalışmada, söz konusu dönemde vergi incelemesi yapılmamış sektörler belirlendi ve bu sektörlere yönelik risk analizleri gerçekleştirildi. Analizler çerçevesinde de factoring sektöründe geniş çaplı bir denetime geçilmesi kararı alındı.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da onayının ardından factoring şirketleriyle ilgili bir ön araştırma yapıldı.

Bu araştırmada, Türkiye'nin ABD'den sonra en fazla factoring şirketine sahip ülke olduğu ve şirketlerin 2007 sonunda 20 milyar dolarlık bir işlem hacmine ulaştığı tespit edildi.

Son yıllarda factoring şirketlerine yönelik sektörel bir vergi denetimi yapılmadığına da dikkat çekilen araştırmada, bu alanda kayıt dışılığın fazla olabileceğinin düşünüldüğü vurgulandı.

ÖZEL EKİPLER OLUŞTURULDU

Ön araştırmanın ardından factoring sektörüne yönelik kapsamlı inceleme için özel bir ekip kuruldu. Ekibe, vergi denetmenlerinin de destek vermesi öngörüldü.
Daha sonra da 100 firma için bir tarama çalışması başlatıldı. Bu çalışmada factoring şirketlerinin ortaklık yapısı ve faaliyetleri masaya yatırılarak, risk analizlerine yönelindi.

En riskli firmaların da araştırılacağı bu çalışmanın ardından, factoring şirketlerinin hangi dönem için inceleneceği de belli olacak.

Bu çerçevede firmalara tek tek yazılar yazılacak ve daha sonra da şirketler tek tek büyüteç altına alınacak.

Factoring şirketlerinin Türkiye'de çok aktif olduğunu belirten bir Maliye yetkilisi, AA'ya konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“ABD'den sonra en fazla factoring şirketi olan ülke İngiltere ile birlikte Türkiye. ABD'de 108 factoring şirketi var. İngiltere ve bizde ise 100'er adet. Türkiye ekonomisi ile ABD ve İngiltere'yi kıyasladığında factoring şirketi sayısı açısından enteresan bir durum ortaya çıkıyor. Bizdeki şirketlerin işlem hacmi 2007 sonu itibarıyla 20 milyar dolar civarında. Bu da oldukça büyük bir rakam.

Maliye müfettişleri, bu yıl vergi denetimlerine ağırlık verecek. Bu kapsamda factoring şirketlerine yönelik sektörel bir vergi incelemesi yapacağız. Sektörü bir bütün olarak ele alacağız. Bu çalışmanın yıl sonuna kadar tamamlanmasını planlıyoruz.”
AA