Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kayseri’de cazaevi nakil aracındaki yangında 5 mahkumun yanarak ölmesine ilişkin olarak, "Her türlü ihtimal, hiçbir sual kalmayacak şekilde netleşinceye kadar değerlendirilecektir" dedi.

Ergin, Pınarbaşı ilçesindeki olay yerinde yaptığı incelemenin ardından Kayseri Valiliğine geldi.

Vali Mevlüt Bilici ile bir süre görüşen Ergin, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, bu sabah İstanbul Metris Cezaevine ait ring aracının, Van’dan almış olduğu hükümlü ve tutuklularla birlikte İstanbul’a seyir halindeyken, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine 50 kilometre kala, şu an için bilinmeyen bir nedenle yandığını söyledi.

Yangın sırasında araçta 2 şoför, 2’si rütbeli 12 jandarma personeli, 5 hükümlü ve tutuklu bulunduğunu belirten Ergin, şöyle devam etti:

"2 şoförümüzde ve 1 askerimizde zehirlenme ile hafif yaralanmaya bağlı kısa süreli bir tedavi söz konusu olmuş, onun dışındaki personelin sağlık durumu iyi olmakla beraber, 5 hükümlü ve tutuklumuz maalesef çok elim bir hadisede hayatların kaybetmişlerdir. Konuya ilişkin olarak Pınarbaşı Başsavcılımığımızın adli, bakanlığımızın idari ve üniversiteden alınan elemanların teknik incelemeleri devam etmektedir. Bu incelemeler sonunda ortaya çıkacak bilgileri ayrıca sizinle paylaşacağız.

Ancak, bu süre içerisinde bilgi sahibi olmadan yapılan birtakım değerlendirmeler vardır. Bu araçların bakımsız olduğu, eski olduğu gibi yorumlar yapılmaktadır. Ring araçlarımızdan uzun yol oracı olarak kullanılan bugün yanan aracımız 2010 model bir araç olup, 23 Ağustos itibarıyla teknik bakımları yapılmıştır. Dolayısıyla teknik olarak herhangi bir sıkıntı gözükmemekle beraber, şu an da bilirkişi de mühendisler de kaza nedenini, yangın nedenini tespit etmek için yoğun bir çalışma yapmaktadırlar. Bu çalışmalar aşama kaydettiğinde, sizleri ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz."

-10 NUMARA YAĞ İDDİASI-

Bakan Ergin, bir gazetecinin "araca 10 numara yağ koyulduğu" iddiasını hatırlatması üzerine, "Bütün iddialar araştırılıyor. Elazığ’da araca akaryakıt
alınıyor ve bir süre sonra araç arıza yapmaya başlıyor. Savcılığımız anında Elazığ’daki akaryakıt alınan istasyona da gitmek suretiyle oradaki tanklardan örnekler almış, onlarla ilgili tespitler yapılmış, tahliller yapılıyor.

Sebep ne olursa olsun, şu an için ’sebep akaryakıttır’ diyecek donelere sahip değiliz ama bu ihtimal karşısında da araştırma sürüyor. Araçta imalatından kaynaklı teknik bir sorun var mıdır? Bununla ilgili çalışmalar da yapılıyor. Üretici firmanın
teknik elamanları da sabah erkenden İstanbul’dan yola çıktılar. Dolayısıyla her türlü ihtimal, hiçbir sual kalmayacak şekilde netleşinceye kadar
değerlendirilecektir" diye konuştu.

Gazetecilerin hükümlü ve tutukluların yangın sırasında araçta ellerinin yanı sıra ayaklarının da bağlı olduğu yönünde iddialar olduğunu ifade etmeleri üzerine de Bakan Ergin, "Biz de o tür bir bilgi yok. Bendeki bilgi ellerinin bağlı ama kabin içinde hareketli oldukları yönünde. Nihayetinde tüm bu bilgiler inceleme ve soruşturma sonrasında netleşecek" dedi.

Bakan Sadullah Ergin, başka bir soru üzerine de şunları söyledi:

"Güvenlik personelinin olduğu bölümün kapısı açılarak jandarmalarımız oradan çıkarılıyor. Ancak bu ring araçları özel imalattır. 2 bölümden oluşur.
Birinci bölümde güvenlik güçlerini taşıma koltuklarımız vardır, içerde ayrıca hükümlü ve tutukluların bulunduğu kabinler vardır. Bu araçta 3 ayrı kabin söz konusu. Hükümlü ve tutukluların bulunduğu kabinleri kapısı ayrıca kapalıdır.
Böyle olması zaten mevzuat gereğidir. Sabah saat 05.30 sıralarında hadise cereyan ediyor. Soruşturma sonucunda olayın oluş biçimi de ortaya çıkacaktır."

-UZAK MESAFELERDE KARAYOLUNU TERCİH EDİLMESİ-

Ergin, "Bu kadar uzak mesafeye neden karayolu ile gidildiğinin de
sorulduğunu" belirterek, "Türkiye’de günde ortalama 5 bin-5 bin 500 arasında
hükümlü ve tutuklu cezaevlerinde yer değiştiriyor. Adliyeye gidiyor, adliyeden
dönüyür ya da bir ildeki cezaevinden başka bir ildeki cezaevine hareket ediyor.
Tüm bunların koordinesi dikkat ve titizlikle yapılmaya çalışılıyor. Tabii bu
güzergahta İstanbul’dan Van’a giden ring aracımız direk Van’a gitmiyor. Yol
güzergahında başka illere bırakacağı tutuklu ve hükümlü varsa onları bırakıyor.
Dönüşte de bu şekilde varsa alabiliyor. Tek kişi gidecekse uçakta kullanıldığı
oluyor ama toplu intikallerde ve güvenlik açısından bunlar her an, her saat başı
götürebileceğimiz hükümlü ve tutuklular değil. Bunlarla ilgili asgari güvenlik
şartlarını sağlamak zorundayız. Jandarmanın bunu kendine adapte etmesi söz
konusu. İki kurumun koordinasyonuyla yapılan bir çalışmadır. Onun için bu tip
intikaller toplu yapılıyor"

Aracın yakıt ikmali yaptığı akaryakıt istasyonunun sorumlularının
gözaltına alınıp alınmadığının sorulması üzerine Ergin, "Numunelerden henüz
olumsuz bir sonuç çıkmadığı için kimseyi itham etme durumunda değiliz. Yangının
nedeni imalat hatası mı, yakıttan kaynaklı bir sorun mu, kullanım kaynaklı bir
problem midir? Bütün bunlar neyse ortaya çıkarılacak. Bunun ortaya çıkarılması
bundan sonraki süreç için birtakım önlemler alınmasına vesile olur ama
kaybettiğimiz 5 canı maalesef geri getirmeyecek" diye konuştu.

Ergin, yangında hayatını kaybeden hükümlü ve tutukluların, "adi suçlu" denilen özellik arz etmeyen, kamuoyunun dikkatini çekecek özel bir suçlu olmadıklarını kaydetti.

Görüştükleri personelin aracın 1-2 dakika içeresinde adeta "ateş topuna" dönüştüğünü söylediklerini dile getiren Ergin, bunların olayın şokunu atlatamamış olan personelin ifadeleri olduğunu sözlerine ekledi.