2018"de dünya lideri olmak istediklerini belirten De Meo, “Gelecek dijital platformda. ABD"de iPhone, iPad ve facebook üzerinden araç pazarlamaya başladık, çok başarılı olduk. Sırada Türkiye pazarı var” dedi.

Otomotiv dünyasında gelişen teknolojiyle birlikte pazarlama stratejileri değişmeye başladı. Şirketler, artık ürünlerini dijital platformda tanıtarak müşterilere ulaşmaya çalışıyor. 2018 yılında Toyota"yı geçerek dünyanın bir numaralı otomotiv üreticisi olmak isteyen Volkswagen de satış ve pazarlama aktivitelerini dijital ortama taşıyan otomotiv şirketlerinin başında geliyor. Mimarı ise Fiat Grubu"nun “prensi” konumundayken sürpriz bir transferle Volkswagen Grubu"na Satış ve Pazarlama Başkanı olan ve Türkiye"yi çok yakından tanıyan Luca de Meo...

Autoshow için İstanbul"a gelen ve yeni Jetta"nın Avrupa lansmanına katılan De Meo, geleceğin dijital platformda olduğunu belirterek, “VW olarak bu alana ilk giren markalardan biriyiz. 2018"de dünya lideri olmak istiyoruz. Liderlikte dijital platform önemli yer tutacak” dedi.

VW"nin pazarlamada merkezsel değil global bir strateji izlediğini vurgulayan Luca de Meo, “Pazarlamada her ülkenin iyi olduğu noktalar var. Dijital platformu tekrar dizayn ediyoruz ve Amerika birimimiz bu konuda öncülük ediyor. Uygulamalardan başarılı sonuçlar alıyoruz. 24 Ekim itibarıyla internet üzerinde yaratıcı otomotiv çözümleri yaratan programımıza start verdik. Markanın dijital imajına son derece önem veriyoruz. Online bir marka olarak tüm müşterilere hizmet vereceğiz” açıklaması yaptı.

Gelecek sanal ortamda

VW Grubu"nun yeni Satış ve Pazarlama Direktörü, ilk olarak ABD"de başlayan dijital ortamdaki pazarlama stratejilerini şöyle aktardı:

“Son dönemlerde artan internet kullanımı ile birlikte öne çıkan facebook, iPad, iPhone"u mercek altına aldık. VW olarak klasik tanıtım ve pazarlama yöntemlerini bir kenara bırakarak, bazı modellerimizi sadece dijital platformda tanıtmaya başladık. ABD"de Golf GTI"ın lansmanını sadece iPhone üzerinden gerçekleştirdik. Glof GTI"ın tanıtımını içeren mesajı potansiyel müşterilere gönderdik. 5.5 milyon kişi download etti. Polo GTI tanıtımını da facebook"taki bir oyunla birlikte gerçekleştirdik. Sırada iPad var. VW Magazin ile Avrupa"da ilk iPad"i kullanan otomotiv şirketi olduk.”

Jetta"nın pazarlamasına talip

VW"nin dijital ortamdaki pazarlama stratejisi kısa süre içinde Türkiye"de de uygulanmaya başlacayacak. Doğuş Otomotiv VW Binek Genel Müdürü Vedat Uygun, facebook gibi platformların kullanımı açısından Türkiye"nin önde gelen ülkeler arasında yer aldığını belirterek, “Ülkemiz 20 milyonu aşan facebook kullanıcı sayısıyla dünyada 4. sırada geliyor” dedi. Uygun, şunları kaydetti:

“Dijital platformdaki aktivitelerimiz artıyor. Sitemiz yılda 7 milyonu aşkın kişi tarafından ziyaret edilmekte. Facebook"taki sayfamıza ilgi hızla tırmanışta. Birçok yeni modelimizde iPad ve iPhone kullanıcılarına yönelik sürpriz uygulamalarımız olacak.”

Autoshow boyunca web sitelerinde günde 2 kez canlı-görüntülü yayın yapmayı sürdüreceklerini belirten Uygun, klasik pazarlama yöntemleri konusunda da VW"nin kendilerinden sürekli fikir talep ettiğini söyledi. Avrupa"da Ocak"ta satışı başlayacak yeni Jetta"nın uluslararası tanıtım filmi ve pazarlaması için bir proje hazırlayıp VW"ye sunduklarını sözlerine ekleyen Vedat Uygun, ”Kabul edilirse bugüne kadar 10 milyon adetle en fazla satılan VW modellerinden biri olan Jetta, Doğuş Otomotiv"in oluşturduğu stratejiyle pazarlanacak” diye konuştu.

YENİ JETTA"NIN AVRUPA LANSMANI İSTANBUL"DA YAPILDI

Volkswagen"in bugüne kadar 10 milyon adetten fazla satılan modeli Jetta yenilendi. Otomobilin Avrupa"daki ilk tanıtımı ise Autoshow"da gerçekleşti. Yeni Jetta"yı Doğuş Otomotiv CEO"su Ali Bilaloğlu (solda), VW Grubu Satış ve Pazarlama Direktörü Luca de Meo (ortada) ve VW Binek Araç Genel Müdürü Vedat Uygun tanıttı.

Türkiye Şampiyonlar Ligi"ne girdi

Luca de Meo, Türkiye"nin pazar büyüklüğü açısından Volkwagen"in Avrupa"daki Şampiyonlar Ligi"nde yer aldığını söyledi. Daha önce Renaut, Toyota ve Fiat markalarında çalışan De Meo, 15 yıldır Türkiye"deki sektörü yakından tanıdığını belirterek Adapazarı"nda üretilen ToyotaCorolla, Bursa"da üretilen Renault Clio ve Fiat"ın Linea projelerinde bizzat yer aldığını hatırlattı. İniş ve çıkışlarla dolu Türkiye pazarının kendisine pazarlama, ürün ve satış konusunda önemli tecrübeler kattığını kaydeden De Meo, “Ekonomik açıdan iniş çıkışlar yaşadınız. Ancak bugün görüyorum ki artık üretimden pazarlamaya her şey global düzeyde. Önümüzdeki dönemde satışlarda da Avrupa"nın kilit ülkesi ve Şampiyonlar Ligi"nde olacak” dedi.

VW"de çalışmak Disneyland gibi

Luca de Meo, VW markasında olmasının kendisi için otomotivin "Disneyland"ında çalışmak anlamına geldiğini, şirketin her türlü yeniliğe açık olduklarını söyledi. De Meo, elektrik, hibrid gibi alternatif yakıtlı araçlar üzerinde çalıştıklarını belirterek, “2018"de satılan araçların yüzde 3 civarı elektriklilerden oluşacak. Gelecekte hangi alternatif enerjili araca talep olursa olsun o segmente girecek para ve teknolojimiz var” diye konuştu