Fransa"nın NATO"yu devre dışı bırakması ise koalisyonda komuta krizine yol açtı.

BM Güvenlik Konseyi"nin kararının ardından başlatılan Libya operasyonu, "uluslararası meşruiyet" tartışmalarının ardından şimdi de komuta kriziyle gündeme oturdu. Operasyona zemin hazırlayan BM kararında hedeflerin açıkça belirlenmemiş olmasının, Libya"nın işgaliyle sonuçlanabileceği eleştirileri dünya genelinde yüksek sesle dile getirilmeye başlarken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy"nin şovuna dönüşen operasyon, Batılı müttefikleri de birbirine düşürdü. Financial Times"a konuşan bir diplomat, NATO bünyesinde operasyonun ayrıntıları ve komutasıyla ilgili haftalar süren müzakerelerin ardından Sarkozy"nin aniden bütün süreci tıkadığını ve bir şova liderlik eder gibi, basının karşısına çıkıp saldırıların başladığını açıkladığını söyledi. Sarkozy"nin iç siyasi hesaplar ve Libya"daki petrol sözleşmelerini korumak amacıyla hareket ettiğini ileri süren İtalya Senatosu Savunma Komitesi Başkanı Gianpiero Cantoni, “Fransa"nın tavrı kabul edilemez. Biz de yatırımları korumak zorundayız” dedi. Bölünmenin NATO bünyesinde de derin çatlağa yol açtığını kaydeden gazete, önceki gün NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen"in, Fransa"nın operasyonda NATO"nun rol almasını engellediği gerekçesiyle Paris"i, yeterince müdahil olmaması nedeniyle de Almanya"yı eleştirdiği konuşması sırasında iki ülke diplomatlarının salonu terk ettiklerini yazdı.

Süre belli değil, kara harekatı mümkün

BM Güvenlik Konseyi"nin kararındaki muğlak ifadelerin, daha önce Irak"ta yaşandığı gibi, uçuşa yasak bölge ilanının ardından Libya"nın karadan işgaliyle sonuçlanabileceği kaygılarını güçlendiren açıklama ise İngiltere"den geldi. Savunma Bakan Yardımcısı Nick Harvey, Libya"ya yönelik operasyonun ne kadar süreceğinin belirsiz olduğunu kaydederek, bu ülkeye kara birliği konuşlandırma seçeneğinin ihtimal dışı tutulamayacağını söyledi. Öte yandan ulusyararası platformda Libya"ya hava saldırılarına en sert eleştirileri yönelten Rusya, Libya"da acil ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.

NATO"daki Libya düğümü çözülemiyor

NATO, Libya"ya silah ambargosunun uygulanması için donanma gücünün kullanılması konusunda anlaştı. Ancak NATO ülkeleri, çokuluslu operasyonun komutasının ABD"den devralınması konusunda fikir birliğine varamadı. NATO büyükelçileri dün yeniden konuyu ele almak üzere toplandı. Diplomatlar, İttifak"ın komuta ve kontrolü üstlenmesi konusundaki kararın daha günlerce alınamayacağına inandıklarını söyledi. ABD Başkanı Barack Obama ise harekatın liderliğini birkaç gün içinde devredeceklerini açıkladı. Ancak Türkiye, Fransa ve Almanya"nın, liderliği NATO"nun devralmasına ilişkin itirazları aşılamadı. NATO temsilcileri, önümüzdeki günlerde dışişleri bakanları düzeyinde yeniden toplanarak uzlaşmaya çalışacak. Beyaz Saray ise, ABD, Fransa ve İngiltere"nin NATO"nun Libya"daki uluslararası koalisyonun operasyonların komutasında kilit rolü oynamasında anlaştıklarını açıkladı.

star