Geçen hafta 11-12-13 Mart günleri Belçika'da gerçekleştirilen Avrupa Topluluğu Eczacılar Birliği (PGEU) 2008 yılı olağan toplantısına katılan Türk Eczacılar Birliği (TEB) heyeti, düzenlediği basın toplantısı ile toplantıyı değerlendirdi. Belçika'da 3 gün süren toplantılara katılan TEB 2. Başkanı Şevket Kaya, toplantıda görüşülen konuları ve TEB'in önümüzdeki dönemde ağırlık vereceği çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.
Aydın Merkez Turistik Park'ta düzenlenen değerlendirme toplantısına TEB 2. Başkanı Şevket Kaya ile birlikte 21. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Bahri Erkut, 21. Bölge Eczacılar Odası Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
Türk Eczacılar Birliği'nin AB'ye 5 yıl önce girdiğini ve 5 yıldır PGEU Toplantısı'nda Türkiye'nin de temsil edildiğini kaydeden TEB 2. Başkanı Şevket Kaya bu yıl üzerinde durulan en önemli konunun Parmako Vijilans (İlaç Yan etkisi) konusu olduğunu söyledi. TEB olarak ülke genelinde Hasta Odaklı Eczane çalışmalarına başladıklarını ifade eden Türk Eczacılar Birliği 2. Başkanı Şevket Kaya “Maalesef ülkemizde her 10 hastadan biri sağlık çalışanlarının yanlış uygulamaları nedeniyle zarar görüyor. Bu yanlış tedavi, yanlış iğne, yanlış ilaç gibi değişik nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Bu konuda üniversitelerle çalışma başlatıldı. Hastaların tek bir telefonla ulaşabilecekleri bir merkez oluşturularak bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bu sorunu ancak hasta odaklı eczane çalışmaları ile son verebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.
Sahte ilaç konusunda da PGEU'da olduğu gibi TEB olarak çalışmalara başladıklarını ifade eden Kaya, Türkiye'de 'Kare Barkot' sistemi uygulamasına geçileceğini söyledi. Sahte ilacın ülkeler arası geçişin daha kolay olduğu AB ülkelerinde daha büyük sorun olduğunu ifade eden Kaya “Türk Eczacılar Birliği olarak bu konuda ciddi çalışmalar içindeyiz. Bu yeni siysem ile ilacın hangi fabrikada üretildiğinden hangi eczanede hangi hastaya verildiğine kadar elektronik ortamda takibi sağlanacak. Bunun yanında ilkel görünüme neden olan ilaç kutularından küpür kesme işlemi de sona erecek. Bu sistem şu anda İspanya, Kaliforniya, Almanya ve Fransa'da uygulanıyor” dedi.
Kaya ayrıca PGEU toplantısında görüşülen en önemli konulardan birinin 'İlaçta Reklam' konusu olduğunu ve herkesin bu konuya karşı çıktığını kaydederek Türk Eczacılar Birliği olarak kendilerinin de ilaçta reklama karşı olduklarını söyledi.