Obama kısa bir giriş konuşması yaptı ardından gençlerin sorularını alacaktı ki ''Ezanın okunmasına yarım saat var. Yarım saatte ezandan önce bitirelim'' diyerek büyük bir nezaket örneği gösterdi.

Obama konuşmasına şu sözlerle başladı:

- 50 yıldan fazla NATO'da müttefikiz. Geçmişten gelen çok derin bağlarımız var. Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü bir temeli vardır. Zaman zaman ortak çıkarlarımız olduğunu unuttuk, dostluğumuza hizmet edecek ortak paydalarımızın olduğunu unutmamamız gerekiyor.

- Birbirimizin ötesinde konuşamayız, etrafımıza güvensizlik duvarları öremeyiz. Ortak zemin bulmamız gerekiyor, birbirimizin bakışlarına saygı duymamız gerekiyor, fikir birliği kurmasak bile.

- Amerika"nın bazen bencilleştiğini ve kabalaştığı gibi bir algılayış olabilir, bu benim bildiğim ülke değil. Amerika"da mükemmel değildir.

- Daha umut dolu bir dünya için bir çaba sarf ettik ve sayısız ülkelerde vatandaşlarımız hizmet etmektedir, çeşitli meslek gruplarında.

- Aynı zamanlarda farklı kökenlerden ırklardan ve dinlerden, ortak çıkarlar etrafında olan bir milletiz.

- Herkesin yaşayabildiği bir ülke olmasaydık, Barack Hüseyin Obama olan biri başkan seçilemezdi.

- Bütün ülkelerimizin içinde yoksulluk vardır, gençlerimizin ihtiyacı olan eğitimi alabilmeleri için yeterince fırsatlar bulunuyor.

- Biz insanlar hayallerini nasıl gerçekleştirirler bunun için çalışıyoruz.

- Önceliklerimiz vardır, daha fazla çocuğa eğitim verebilmek için neler yapabilir? Sağlık hizmetlerini nasıl getirebiliriz? Yeni istihdam kaynakları yaratmak için ne gibi adımlar atabilir?

- Daha umut dolu bir dünya bırakabilmemiz için önemli olan bunlardır.

- Bilgiye ve icatlara karşı emsali olmayan bir erişiminiz var, ama aynı zamanda çok ciddi sorunlar var karşınızda.

- ABD"de yeni bir sorumluluk ruhu var. Okullarımızda eğitim vermek isteyen genç Amerikalıları gördük. Gönüllülerin ne kadar enerji sarf ettiğini gördüm.

- Ne zaman yurt dışına çıksam bu konuya değiniyorum. Başkan sıfatıyla genç Amerikalıları, yaşıtlarıyla bir araya getirmenin yolunu arıyorum.

- Yeni diller ve yeni eğitimler alabilmeleri için yeni yollar arıyorum.

- Babamın Havai"ye gelip, annemle tanışmasının öyküsünde de bu vardır. Çok basit değişim programları aramızdaki duvarları yıkabilir.

- İnsanlar ortak bir deneyim paylaştıkları zaman ortak bir insanlık ortaya çıkıyor. Bunlar olduğu zaman da güvensizlik yok oluyor.

- İlerlememiz burada başlıyor. Dünya sizin yarattığınız dünya olacaktır. Yeni köprüler inşa edebilirsiniz, yeni duvarlar örmek yerine.

- Ortak paylaşılan bir refah oluşturabilirsiniz ve bu çabalarınızda ABD gibi bir destekçi bir ortak bulacaksınız.

Hürriyet