Yarın Kandil"de basın toplantısı yapması beklenen terörist PKK yönetiminin eylemsizlik sürecini genel seçimlere kadar uzattığını açıklayacağı belirtildi. Türk ile Tuğluk"un hükümetle görüştükten sonra Kandil"e gideceği belirtildi.

Terör örgütü PKK"nın silah bırakması için Barzani ve ABD"nin yaptığı baskı etkisini gösterdi. Hükümetin, İmralı ve Barzani üzerinden sürdürdüğü girişim kapsamında, örgüt uzun bir eylemsizlik sürecine girme kararı aldı. Perşembe günü Kandil"de basın toplantısı yapması beklenen örgüt yönetimi, eylemsizlik sürecini genel seçimlere kadar uzattığını açıklayacak.

Örgütün bütünüyle silah bırakması için Barzani, önce ABD ve Avrupa"yı sonra da Türkiye"yi ziyaret edecek. Öcalan"ın ardından Kandil"le görüşmesi beklenen DTK eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk"un, bu görüşmeden önce hükümetle de temas kurmak istedikleri bildirildi.

Hükümet, örgütün uzun bir eylemsizlik sürecine girmesi, ardından silahlı güçlerini Kuzey Irak"a çekip silah bırakması için Öcalan"la birlikte, Barzani"yi de devreye soktu.

Önce ABD, sonra Türkiye

Barzani, örgütün silah bırakması koşulunu görüşmek için yakın zamanda İngiltere, Almanya ve ABD"de resmi temaslarda bulunacak. Barzani, bu temasların ardından Ankara"yı ziyaret edip, örgütün durumuna ilişkin hükümetle görüşecek.
Önümüzdeki hafta Erbil"e bir ziyaret yapması beklenen MİT Müsteşarı Hakan Fida"ın, örgütün bölgedeki hareketleri, eylemsizlik kararından sonraki süreç ile ilgili yol haritası hazırlayacağı öğrenildi.

Öcalan"ın örgütün eylemsizlik kararına ilişkin yaptığı açıklamanın bugün Fırat Haber Ajansı"nda yayımlanması bekleniyor.

Tuğluk, daha önce Öcalan"la yapacağı görüşmeden sonra DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk"le birlikte Kandil"e gidebileceğini açıklamıştı.

Tuğluk ve Türk"ün, Kandil"e gitmeden önce hükümet yetkilileri ile görüşmek istediği ve bu yönde talepte bulundukları öğrenildi.

Türk"ün yakın çevresine, “Devletten mesaj almadan gitmem. Gidersek ne diyeceğiz?” dediği öğrenildi.
Türk ve Tuğluk"un, olumlu yanıt almaları halinde önümüzdeki hafta Kandil"e çıkmak için Kuzey Irak"a gidebilecekleri kaydedildi.

Bir yıl uzayacak iddiası

Milliyet"in Kuzey Irak"taki Kürt kaynaklarından aldığı bilgiye göre, örgüt, diyalog sürecinin devam etmesi için hükümetin isteği dorultusunda Öcalan"ın ve Barzani"nin belirlediği koşullarda eylemsizlik kararını genel seçimlere kadar uzatacak.

Örgütün, silahlı güçlerini Kuzey Irak"a çekme ve silah bırakmaya ilişkin koşullarını da basın toplantısında açıklaması bekleniyor.

Örgüt, eylemsizlik sürecinde askeri operasyon yapılması ve kayıp verme durumunda “misilleme hakkını” saklı tutacağını da bildirecek.
Bu arada KDP"nin internet sitesi Peyamner, Türkiye"nin Zaho bölgesindeki bir köyü bombaladığını ve bir Hıristiyan kadının yaralandığını ileri sürdü.

Tuğluk: Tereddütlüyüz

İmralı"da Abdullah Öcalan"la yaptığı görüşmeye yönelik gözlemlerini Dicle Haber Ajansı"na değerlendiren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, “İmralı"da çok güçlü bir barış ve çözüm iradesi var ama devletten tereddütlüyüz. Çözüm mü yoksa tasfiye mi amaçlanıyor, bilinmiyor. Bunun netleştirilmesi gerekiyor” dedi.

Öcalan"ın örgütle iletişim kurmasının kanallarının açılması gerektiğini de söyleyen Tuğluk, “Sorunun çözümü konusunda sayın Öcalan"ın hazır olduğunu ifade edebilirim. Bunun çabası içerisinde olduğunu ifade ediyor. Ama devletin bu konudaki iradesinin nasıl şekilleneceğini, nasıl gelişeceğini önümüzdeki günler acısından son derece önem taşıyan bir durumdur” ifadelerini kullandı.

NAMIK DURUKAN/Milliyet