CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün, yaptığı rektör atamalarına tepkisini, “Türkiye açıkça Sayın Gül"ün siyasi hırsının tutsağı oldu. Sayın Gül, AKP"yi memnun edecek ilk başarılı sınavını YÖK Başkanını atamakla yapmıştır. Rektör atamaları ile türban olayının rövanşı alınmak istenmiştir. Rektör seçimlerinin startı çok önceden verildi. En önemli hedefler türban kararına direnç gösteren rektörlerdi” sözleriyle gösterdi.

Kılıçdaroğlu, TBMM"de düzenlediği basın toplantısıyla rektör atamalarına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ü, atamalarla türbanın rövanşını aldığını öne sürdü.

Kılıçdaroğlu, Gül"ün, Cumhurbaşkanlığı makamına oturmasının Türkiye"de önemli bir kırılma sürecini başlatacağını, bunun cumhuriyetle hesaplaşma anlamına geleceğini, duyarlı ve sorumluluk sahibi çevrelerin ve kendilerinin de bunu dile getirdiklerini hatırlattı.

Ancak, bu siyasi akıma sadakatle bağlı liberal çevrelerin, siyasi iktidarla çıkar ilişkisine girdiğini, AKP sermayesi ile Cumhuriyet karşıtlarının bu uyarılara kulak tıkadığını öne süren Kılıçdaroğlu, “Türkiye açıkça Sayın Gül"ün siyasi hırsının tutsağı olmuştur” dedi.

Kılıçdaroğlu, Gül"ün gelinen süreçte bırakın tarafsız olduğunu, bir parti yetkilisi gibi gece yarısı Başbakanla farklı mekanlarda, kamuoyundan gizli görüşmekte sakınca görmediğini dile getirdi.

GÜL ESKİ PARTİSİNİN NEFERİ GİBİ

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Sayın Gül, hala eski partisinin bir neferi gibi. AKP"yi memnun edecek ilk başarılı sınavını YÖK Başkanını atamakla yapmıştır. Rektör atamaları ile türban olayının rövanşı alınmak istenmiştir. İkinci evre olarak bağımsız kurumları ele geçirmiş ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra da kadrolaşmada 3. evre başlamıştır.Şimdi üniversiteler AKP arka bahçesi konumuna getirilmek istenmektedir. Rektör seçimlerinin startı çok önceden verildi. En önemli hedefler türban kararına direnç gösteren rektörlerdi. İnönü ve Akdeniz Üniversitesi bu anlamda önemli hedeflerdendi.”

Gül"ün, en yüksek oyu alan rektör adaylarını atamadığına dikkat çeken Gül, atadığı bazı rektörlerin de geçmişte RP ve AKP"nin milletvekili adayları olduğunu öne sürdü.

Kılıçdaroğlu, zamanı gelince bunun hesabını CHP"nin soracağını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin, “CHP"nin, TSK, Hükümet, Anayasa Mahkemesi, YÖK ve Cumhurbaşkanlığı makamıyla kavgalı görüntüsünde” şeklindeki bir soruya, “CHP kimseyle kavgalı değil. Biz sadece doğruları söylüyoruz” karşılığını verdi.

SEZER"İN EYLEMLERİNE BİLEREK GÖZ YUMDUK

Geçmişte 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer"in de benzer durumlarla atamalar yaptığını ve CHP"nin niye eleştirmediğinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “Sezer"in de eylemlerine itirazlarımız oldu. O dönem de eleştirilerimizi yaptık. Ama, bazı eylemlerine AKP"nin yandaş medyasının hedefi olmaması için bilerek göz yumduk, bilerek eleştirmedik. Cumhuriyeti korumak için bizim yaptığımız doğrudur” dedi. (ANKA)