İşçi ve memur konfederasyonlarının TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla bir günlük genel grev yapıyor. İstanbul'da çeşitli noktalarda toplanan sendikaların buluşma noktası Saraçhane parkı. Sendikaların toplanma noktalarından biri olan Sirkeci'deki Ticaret Üniversitesi'nin önünden heraket eden işçi ve memurlardan yaklaşık 50'si Unkapanı'ndaki TEKEL binası önüne geldiklerinde yolu Taksim yönüne trafiğe kapatmak istedi. Gruba, polis müdahale ederek yolu açmak istedi, bu sırada kısa süreli arbede yaşandı. Arbede sürerken sendika temsilcilerinin çabası ile yol kesen grup ikna oldu. Yolu trafiğe açan grup, Saraçhane Parkı'na doğru yürüyüşünü sürdürdü.

İZMİR"DE TEKEL"E TAM DESTEK

TEKEL işçilerine destek için Türkiye genelinde bugün yapılan 1 günlük işi bırakma eylemine İzmir"den katılım neredeyse tam oldu. Eylem nedeniyle trafik kilitlendi.
Türk- İş, DİSK, Hak- İş ve KESK"in destek verdiği eylem nedeniyle İzmir"de belediye otobüsleri servise çıkmadı, trenler çalışmadı. Körfez"de vapur seferleri aksamalı olarak yapılırken metro seferleri normal olarak yapıldı. Eylem nedeniyle otobüslerin çalışmayacağını önceden öğrenen İzmirliler sabah erken saatlerde yollara düştü. Özel araç yoğunluğu nedeniyle İzmir"de trafik kilitlendi. Fabrika ve okul servis araçları korsan şehiriçi taşımacalık yaparken, işyerleri yakın olanlar yürümeyi tercih etti. Taksiler de dolmuş sistemiyle yolcu taşıdı. Büyükşehir Belediyesi"nin itfaiye, sağlık, mezarlıklar müdürlüğünde hizmetler büyük ölçüde aksamadan sürdü.
Karayolları, DSİ gibi kamu işyerlerinde de eyleme katılım tam oldu. İşçiler sendika başkanlarının öncülüğünde işlerleri önünde toplanıp Tekel işçilerine testek pankartları açtı.
İzmir Tabip Odası Başkanı Op.Dr. Suat Kaptaner, başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanlarının Tekel işçilerine büyük destek verdiğini söyledi. Bugün hastanelere başvuruların da çok az olduğunu belirten Kaptaner, “Acil, kritik, il dışından randevulu hastalar dışında hastanelerde hasta bakılmıyor. Başvuru da çok az. Doktorlar başta sağlık çalışanları Tekel işçilerine büyük destek veriyor. Dayanışma çok iyi” dedi. Eyleme katılan işçiler öğleyin Konak Meydanı"nda toplanıp kitlesel basın açıklaması yapacak.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: EYLEM HAKSIZ VE İDEOLOJİK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışanların üretimden gelen gücünü kullanmak için bugün gerçekleştirdiği bir günlük iş bırakma eyleminin, haksız ve ideolojik olduğunu savundu. Erdoğan, şu ana kadar hayatı olumsuz etkileyecek bir gelişmenin olmadığını da belirtti ve TEKEL işçilerine yönelik çağrısını yineledi. Erdoğan, TEKEL işçilerine “bu oyunlara alet olmayın” dedi.

BAŞKENTTE METRO SEFERLERİNDE AKSAMA

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Halkevleri üyesi bir grubun, metro sisteminin çalışmasını engellediğini öne sürdü.
Belediye yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Batıkent metrosunda seferlerin aksamasının, belediye çalışanlarının, “Çalışmama hakkını kullanması”ndan kaynaklanmadığını savundu.
Halkevleri üyesi bir grubun, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla metro sisteminin çalışmasını engellediğini ileri süren yetkililer, güvenlik güçlerinden yardım istediklerini kaydettiler.

THY ÇALIŞANLARI GREVE KATILMADI

İŞÇİ ve memur konfederasyonlarının TEKEL işçilerine destek vermek için “Bugün izinliyiz”, “Çalışmama hakkımızı kullanacağız” formülüyle başlattığı eyleme 08.00 ile 17.00 saatleri arasında mesaileri olan THY çalışanları katılmayınca tüm seferler normal olarak yapıldı. Türk-İş"e bağlı Hava-İş Sendikası, TEKEL işçilerine destek amacıyla önceki gün genel greve katılma çağrısı yapmıştı. Yönetim de grev katılanlar hakkında yasal işlem yapılacağını açıklamıştı. THY çalışanları sendikanın değil yönetimin çağrısına uydu. Böylece THY uçakları bu sabah zamanında kalkış ve iniş yaptı. THY yetkililerinden biri “Tüm operasyonlar normal olarak devam etmektedir” dedi.

EDİRNE, KIRKLARELİ VE TEKİRDAĞ"DA BİN 70 İŞÇİ İŞE GİTMEDİ

Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK"in, TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla kararlaştırdığı “çalışmama hakkını kullanma” eylemine Edirne ve Kırklareli"nde de katılım olduğu bildirildi.
Türk-İş İl Temsilcisi ve Tes-İş Edirne Şubesi Başkanı Adnan Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ"da örgütlü oldukları DSİ ve elektrik kurumlarında 1070 işçinin işe gitmediğini söyledi.
DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Arif Kuday da TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla İl Özel İdaresi, DSİ, belediye ile sendikalarının örgütlü olduğu iş yerlerinde iş bırakıldığını ve PTT Edirne Başmüdürlüğü önünde saat 12.30"da basın açıklaması yapılarak TEKEL işçilerinin yanında olduklarını göstereceklerini belirtti.
Yol-İş Sendikası 2 no"lu Şube Genel Sekreteri Nejat Şevik ise TEKEL işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla bir günlük iş bırakma eylemi yaptıklarını ifade etti.
Edirne"de sendikalarına üye 220 işçinin iş bırakma eylemine destek verdiğini ifade eden Şevik, “Kanuni haklarımızı kullanıyoruz. TEKEL işçilerinin haklı mücadelesine destek oluyoruz” dedi.

İŞE GELMEYENLER TESPİT EDİLİYOR

Edirne Valisi Mustafa Büyük, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
Edirne"deki bazı iş yerlerinde işe gelmeyenlerin olduğunu ve bunların tespit edilmesine başlandığını söyledi.
İşe gelmeyenlerin belirlenmesinden sonra, bu kişilerle ilgili mevzuatın uygulanacağını ifade eden Büyük, “Her kurumun bir disiplin işleyişi var. Kurumlar, işe gelmeyenlerle ilgili bunu işletecekler” dedi.
Edirne"de sağlık çalışanları ise iş bırakma eylemi yerine, basın açıklaması yaparak TEKEL işçilerine destek verecek.

KIRKLARELİ

Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova da yörede örgütlü bulundukları iş yerlerinde çalışan 1200 üyenin işe gitmediğini söyledi “TEKEL işçilerinin yakmış olduğu kıvılcım yangına döndü. AK Parti hükümeti bir an önce TEKEL işçilerinin sorununu ve diğer çalışanların sorunlarını çözmelidir” dedi.
Düşova, Lüleburgaz ilçesinde yaklaşık 15 bin işçi ve memurun işi bırakarak, eyleme destek verdiğini ileri sürdü.
Kırklareli merkezde de sağlık çalışanlarının bir bölümü iş bırakarak eyleme destek veriyor.
Kırklareli Vali Vekili İsmail Gültekin, iş bırakma eylemine katılanları tespit etmek için çalışma başlattıklarını söyledi.
Sendikaları uyardıklarını ifade eden Gültekin, eyleme katıldığı tespit edilenler hakkında yasal işlem yapacaklarını kaydetti.

BATMAN"DA TEKEL İŞÇİLERİNE DESTEK EYLEMİ

BATMAN"da Ankara"da eylemlerini sürdüren Tekel işçilerine destek vermek için TPAO ve TÜPRAŞ işçileri işe bir saat geç başlama eylemi yaptı.
TPAO ve TÜPRAŞ işçileri, sabah erken saatlerde kurumlarının önünde eylem yaptı. Bir saat işe geç başlayan yaklaşık 300 petrol işçisi TPAO bölge binasına doğru yürüdü.
TPAO önünde basın açıklaması yapan Petrol İş Batman Şube Başkanı Mustafa Mesut Tekik, Tekel işçileriyle dayanışma içinde olduklarını kaydetti. Tekik, “Tekel işçileri 52 gündür biber gazına, tazyikli suya, kara kışa rağmen dimdik ayakta. Tekel işçilerinin tek istedikleri, iş, yeterli ücret, sendika, yani insanca yaşam için başkentte mücadelesini sürdürüyor. Tekel işçisi, adına 4/C denilen ücretli kölelik sözleşmesine ve AKP hükümetine boğun eğmiyor. Yılın 10 ayı çalışır, iki ay çalışmadan, Başbakan gibi yan gelip yatmadan 12 ay iş istiyor. Tekel işçileriyle çıkarların ortak, sorunların ortak. İşte ortak sorunlarımızın çözümü için bugün grevdeyiz” dedi.
İşçiler daha sonra işbaşı yaptı.

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ"NDEN TEKEL İŞÇİLERİNE DESTEK

Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyeleri ile öğretim görevlileri, TEKEL işçilerinin eylemini desteklediklerini açıkladı.
“Tekel İşçilerinin Haklı Mücadelelerini Destekliyoruz” başlığıyla yapılan açıklamada, “50 gündür Ankara-Kızılay"daki çadırlarda her türlü olumsuz koşullar altında ekmek, özgürlük ve özlük haklarını koruma mücadelesi veren TEKEL işçilerinin onurlu direnişini destekliyoruz. Küreselleşme ve onun yarattığı özelleştirme-örgütsüzleştirme politikalarına karşı insanca yaşayabilme ve kazanılmış haklarını koruyabilme adına yapılan bu direniş; ülkedeki demokrasi ve "insan olma" mücadelesinin önemli bir kilometre taşıdır. Tüm demokratik güçleri TEKEL işçileriyle dayanışmaya davet ediyoruz” denildi.
Açıklamaya şu isimler imza verdi:
“Prof. Dr. Nevzat Kavcar, Prof. Dr. Ayfer Kocabaş, Öğr. Gör. Dr. Semiha Özalp Günal, Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Hüseyin Bozdağ, Yrd. Doç. Dr. Aylin Abuk Duygulu, Yrd. Doç. Dr. Ethem Duygulu, Prof. Dr. Zuhal Bahar, Arş. Gör. Aydın Arı, Prof. Dr. Hamza Bulut, Prof. Dr. Aysun Bulut, Yrd. Doç. Dr. Ayşen Uysal, Prof. Dr. Tülay Özüerman, Dr. Hanife Keskin, Doç. Dr. Yeşim Şahin, Yrd. Doç. Dr. Muhittin Aygün, Doç. Dr. Cengiz Çelikoğlu, Prof. Dr. Emel Göksu, Yrd. Doç. Dr. Nilgün Acar Balaylar, Yrd. Doç. Dr. Nilsen Gökçen, Arş: Gör. Eser Afşar, Yrd. Doç. Dr. Özgür Saraç, Arş. Gör. Erkin Başer, Araş. Gör. Ferhat Akbey, Prof. Dr. Fethi İdiman, Prof. Dr. Egemen Idiman, Arş. Gör. Dr. Ümit Akıncı, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yardımcı, Arş. Gör. Dr. Hasan Karabıyık, Yrd. Doç. Dr. Gül Gülpınar, Dr. Güzel Yücel, Öğr. Gör. Dr. Naci Sevkal, Arş. Gör. Şebnem Köymen, Yrd. Doç. Dr. Ayşen Uysal, Yrd. Doç. Dr. A.Faruk Mutlusu”

TEKEL İŞÇİLERİ YABANCI BASINDA

Tekel işçilerinin mücadelesi, yabancı basına da yansıdı. Fransız Le Monde gazetesi, “Türk tütün şirketi çalışanlarının grevi, özelleştirmelere karşı mücadelenin simgesidir” başlığını kullandığı haberinde, “2009 yılında başlayan bu sosyal ihtilaf, ekonomik politikaları memurlar ve dar gelirlerin tepkilerine neden olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için son derecede mahcup edicidir” görüşünü dile getirdi.
Fransa"nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Türkiye muhabiri Guillaume Perrier imzasıyla Tekel işçilerinin eylemi ve hükümetin politikalarına dikkat çektiği haberinde, “Türk tütün şirketi çalışanlarının grevi, özelleştirmelere karşı mücadelenin simgesidir” başlığını kullandı.
Ankara"da eylem yapan Tekel işçilerinin hükümet ile bir uzlaşma sağlanmadığı süreci eylemi sürdürmeye kararlı olduklarını kaydeden Le Monde, Tekel"in 2008 yılında British American Tobacco"ya 1.72 milyar euroya satışının doğrudan 12 bin çalışanı etkilediğini yazdı.
Hükümetin, Tekel işçilerine kamuda güvenceden yoksun iş önerdiğini kaydeden gazete, “2009 yılında başlayan bu sosyal ihtilaf, ekonomik politikaları memurlar ve dar gelirlerin tepkilerine neden olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için son derecede mahcup edicidir” yorumunu yaptı.
Bir işçinin “Onurumuz için mücadele veriyoruz. Tüm araçlarla mücadele vermeyi sürdüreceğiz” sözlerini aktaran Le Monde, 50 günden beri Tekel işçilerinin Ankara"da sokaklarında gösterileri çoğalttıklarını, zaman zaman polisin müdahaleleri ile karşılaştıklarını, açlık grevini yaptıklarını kaydettiği haberinde başka bir işçinin, “Hükümetin insani olmayan tutumundan çok etkilendik. IMF ve uluslar arası sermayenin baskılarının altındayız” ifadelerine de dikkat çekti.

“KARLI BİR ŞİRKET”

Haberinde “esneklik göstermediğini” öne sürdüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın “hükümete karşı ideolojik bir kampanyanın yürütüldüğünü, işçilerin kullanıldığını” söylediğine dikkat çeken gazete, Tekel işçilerine Ankara halkının gösterdiği dayanışmaya da vurgu yaptı.
Le Monde, hükümet tutumunu değiştirmezse de ihtilafın sertleşme riskinin bulunduğunu belirterek ülkenin önde gelen, kamu ve özel çalışanlarını temsil eden 6 sendika örgütünün genel grev çağrısına dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:
“2002 yılından bu yana yüzlerce kamu şirketi iktidardaki İslamcı muhafazakar parti tarafından özelleştirildi. Milli piyango, elektrik santraller ve şeker fabrikaları, bundan sonra sırası gelecek listedeki kuruluşlar. Plan, Türkiye"nin bir yılı aşkın bir süreden beri yeni bir anlaşma müzakere ettiği IMF tarafından denetlendi. Bütün bu şirketlerden Tekel en karlı kuruluşlardan biri idi.”
Tekel"in Osmanlı döneminde Fransız şirketi Regie"nin kamulaştırılmasından doğduğuna işaret edilen haberde “2007 yılında iyi ekonomik sonuçlarından dolayı yeniden seçilen Sayın Erdoğan"ın partisi, muhalefet tarafından aşırı liberal bir politika izlemekle suçlanıyor ve birkaç aydan beri kamu hizmetlerinde bir dizi sosyal hareket ile karşı karşıya bulunuyor” denildi.