Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'nde, pazar gününden bu yana terörist başı Abdullah Öcalan'a cezaevinde işkence yapıldığı iddiasıyla korsan gösteri düzenleyen PKK yandaşlarına bu kez polisin cevabı sert oldu. Yollara barikat kurup, PKK ve Öcalan lehine slogan atan, güvenlik güçlerine taşlarla saldıran grup, polisin tazyikli su ve biber gazlı müdahalesi ile dağıtıldı. Ara sokaklara dağılan zanlılar, bölgeye yönlendirilen 250 polis tarafından aranmaya başlandı. Kahveler, parklar, boş inşaatlar ve bazı evlerin tuvaletlerine kadar gösterici arayan polis, ellerini ve elbiselerini kontrol ettiği 21 kişiyi gözaltına aldı. 2 saati aşkın süre ilçeyi didik didik arayan polis, gecenin sonunda bu kez toplu halde, göstericiler tarafından taş tarlasına çevrilen sokaklarda 'Vatan sana canım feda' sloganları eşliğinde yürüyüş yaptı.

Akşam saat 19.00 sıralarında Demirel Mahallesi'nde toplanan PKK yandaşı çoğunluğu çocuk yaştaki 200 kişi, çöp konteynerleri ile barikat kurdukları Hanuk Caddesi'ni trafiğe kapatıp, yolda lastik ve tahtaları ateşe verip, terör örgütü ve Öcalan lehine slogan atmaya başladı. Polisin dağılın uyarısına molotof ve taşlarla karşılık veren göstericiler, biber gazı ile yapılan müdahale sonrası ara sokaklara kaçarak dağıldı. Bir süre sonra bu kez Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan Vatan Caddesi üzerinde toplanan PKK yandaşları, gösterilerini burada sürdürdü. Polisin müdahalesi ile dağılan göstericiler son olarak saat 20.00 sıralarında Viranşehir Kaymakamlığı'nın da bulunduğu Karacadağ Caddesi üzerinde bir araya gelerek eylemlerini sürdürdü. Ateşe verdikleri barikatın etrafında toplanıp, sözde PKK bayrağı ve Öcalan posterleri eşliğinde slogan atan grup, polislere de taşlarla saldırdı.

TAKVİYE POLİSLER DEVREYE GİRDİ

4 gündür devam eden korsan gösterilerin yarattığı gerginliğin sona ermesi amacıyla çalışma yapan polis, göstericilerin Karacadağ Caddesi üzerindeki eylemine müdahale kararı aldı. Emniyet Müdürü Kutlay Çelik'in talimatı ile takviye olarak ilçeye gelen 250 polis, göstericilerin yeniden bir araya gelmesini önlemek için Karacadağ çevresindeki diğer caddeler ve bağlantı yollarında görevlendirildi. Polis, kendisine taş ve molotof ile saldıran PKK yandaşlarını birbiri ardına attığı biber gazı ve göz yaşartıcı bomba ile etkisiz hale getirip, cadde üzerinden dağılmalarını sağladı. Yoğun gazdan etkilenen göstericiler ara sokaklara kaçarak dağıldı.

EL VE GÖZLERE BAKILDI, TER KONTROLÜ YAPILDI

Ara sokaklara kaçan göstericilerin yakalanması için başlatılan çalışma kapsamında polisler, bölgelere ayrılarak sokak aralarında gösterici aramaya başladı. Bu sırada polis yoldan geçenleri de durdurup kimlik kontrolünü yaptıktan sonra, eyleme katılıp katılmadığını ilginç bir yöntemle test etti. Durdurulan kişilerin taş attığı için kirlenebilecek ellerini kontrol eden polis, gaz nedeniyle gözlerinin kızarıp kızarmadığını ve kaçtığı sırada terleyip terlemediklerini fanilalarının ıslak olup olmadığını kontrol etti. Bir bakkal önünde oturan bazı çocukları gören polis, küçük çocuklarda da aynı uygulamayı yaparken, küçük bir çocuk korkarak gözyaşı döktü.

'MAÇA GİDİYORUZ İDDİASI'

Viranşehir sokaklarının polis kaynadığı gecede, Demirel Mahallesi'nde bulunan bir sokakta kapıdan çıkan üç genç güvenlik güçlerinin dikkatini çekti. Ellerinde poşet bulunan gençlerin, 'Halı saha maçımız var' demesine inanmayan polis, fanilalarını kontrol ettiği ve ter nedeniyle ıslak olduğunu belirlediği 3 kişiyi gözaltına aldı.

ZANLILAR ARABAYA YASLANDIRILDI

Öte yandan Vatan Caddesi üzerinde bulunan bir çay bahçesinde de çok sayıda polis tarafından arama yapıldı. Oyun oynayan kişilerin şaşkın bakışları arasında polisin yaptığı kontrollerde, elleri kirli, gözleri kızarmış ve fanilaları ıslak olan çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bu sırada polis, çay bahçesinin çevresinde de geniş çaplı arama yaptı. Bahçenin tuvaletlerini bile arayan polis, gözaltına aldığı kişileri ise ilk olarak yan yana bir minibüsün yanında arabaya yaslandırdı. Bir süre yüzlerini minibüse dönerek bekleyen şüpheliler, daha sonra caddeye çağrılan polis minibüsü ile Viranşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

HER YER DİDİK DİDİK ARANDI

Panzer ve akrep adı verilen araçların da eşlik ettiği baskınlarda onlarca polis kimi zaman yürüyerek, kimi zaman ise koşarak girdikleri sokak aralarında ve inşaatlarda arama yaptı. Yoldan geçen araçları durduran ve ellerindeki fenerlerle içini kontrol eden polis, kimi zaman da kaçtığı görülen kişileri biber gazı sıktıktan sonra yakalamak için ter döktü. Zaman zaman kaçan bazı küçük yaştaki göstericilerin peşine düşen polis, inşaatlar, evler, tuvaletler dahil birçok yerde arama yaptı. Panzerlerin ve ellerinde gaz tabancaları, uzun namlulu silahlarıyla çevik kuvvet polislerinin katıldığı aramalarda 2'si 15 yaşından, 4'ü 18 yaşından küçük 21 kişi gözaltına alındı.

TAŞLI YOLLARDA, SLOGANLARLA YÜRÜNDÜ

4 gün boyunca her gece barikatlar kurup, PKK terör örgütü ve elebaşı Abdullah Öcalan lehine gösteri yapıp, polisle çatışan göstericiler arasında yer aldığı iddiasıyla 21 kişinin gözaltına alındığı 2.5 saatlik operasyonun tamamlanmasının ardından bu kez polis, dönüş yolunda ilçe sokaklarında 'Vatan Sana Canım Feda' sloganları eşliğinde yürüdü. Olayların yaşandığı sokaklardan geçen polis, akşam saatlerinde göstericiler tarafından taş tarlasına çevrilen Karacadağ Caddesi üzerinden de aynı sloganlar eşliğinde yürüyüş yaptı.

(Haber 7)