DİYARBAKIR’da, PKK’nın kaçırdığını söyledikleri çocuklarının bırakılmasını isteyerek 14 günden bu yana Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yapan aileler, zabıtalar tarafından buradan uzaklaştırıldı. Eylemlerine karşı kaldırımda sürdüren annelerden Bedriye Eşiyok, zabıtalar tarafından saçından tutularak sürüklendiğini ve tartaklandığını söyledi.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, oturma eylemi yapan ailelerin 1 Haziran’a kadar burayı boşaltmalarını aksi halde müdahale edileceğini söylemişti. Eylemlerine devam eden ailelere bu sabah Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri müdahale etti. 

 

Zabıtalar, oturma eylemini sürdürmekte kararlı olduklarını söyleyen aileleri zorla buradan çıkartırken, annelerden Bedriye Eşiyok, zabıta görevlileri tarafından saçından tutularak sürüklendiğini ve tartaklandığını söyledi. Zabıtalar ise Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın talimatı ile bina önünde temizlik yapılacağını bildirdi.

 

Oturma eylemi yapan ailelerin uzaklaştırılmasının ardından Büyükşehir Belediyesi önündeki alana güvenlik şeridi çekilerek sabun köpüğü ile yıkandı. Buradan zorla çıkartılan aileler, Diyarbakır- Elazığ karayolunun Büyükşehir Belediye binasının karşısında bulunan orta refüjünde eylemlerini devam ettirdi. 

 

"TARTAKLAYIP SAÇLARIMDAN SÜRÜKLEDİLER"

 

PKK’nin kaçırdığını söylediği ortaokul 2’nci Sınıf öğrencisi 13 yaşındaki oğlu M. için eylem yaptıklarını söyleyen Bedriye ve İsmail Eşiyok, müdahale sırasında zabıta tarafından tartaklandıklarını söyledi. Zabıtaların saçından tutarak sürüklediğini belirten Bedriye Eşiyok, "Belediye görevlileri sabah eylem yaptığımız alana gelerek bizi kovdu. Ben direnince saçımdan tutarak sürüklediler. Benim amacım sadece 13 yaşındaki çocuğuma kavuşmaktır. Biz barış istiyoruz. Evladıma kavuşuncaya kadar eylemimi devam edeceğim. Biz çocuklarımızı istiyoruz, barış istiyoruz" dedi.

 

İsmail Eşiyok da zabıtaların kendilerine saldırdığını anlatarak, "Bize buranın yasak olduğunu söylediler. Biz biraz ileriye gittik. Oraya da geldiler ve bize hücum edercesine saldırdılar. Bizi dövmek istediler. ’Burada durmayın, cehennemin dibine gidin’ dediler. Ne yapacağımızı şaşırdık. Biz çocuğumuzu istiyoruz" diye konuştu.

 

"GEREKİRSE AÇLIK GREVİ YAPACAĞIZ"

 

Oturma eylemini sürdürenlerden Erhan Erem ise PKK’nın götürdüğü 19 yaşındaki kardeşi Fatih Eren’in bırakılması için eylem yaptığını söyledi. Oturma eylemi yapanların BDP’ye oy veren kişiler olduğunu ileri süren Erhan Erem, "Bu aileler aslında BDP’nin tabanından kişiler. Eylem yapan aile sayısı her geçen gün artıyor. Bu binleri, on binleri bulacaktır. Aileleri kontrol etmekte zorluk çekiyoruz. Belediye burada eylem yapmamıza izin vermiyor. Ancak biz barışı ve çocuklarımızı istemeye devam edeceğiz. Gerekirse burada açlık grevi, ölüm orucu yapacağız. Bu seçenekleri de değerlendiriyoruz" dedi.

 

Belediye yetkililerin kendilerine ’ajan’, ’hain’ ve ’AKP işbirlikçisi’ diye psikolojik baskı uyguladığını söyleyen Erhan Erem, "Hatta benim polis olduğumu söylemişler. Bu ailelerin hiç bir partinin üyesi, ajan, işbirlikçi, hain olmadığını söyledik. Annelere saldıracaksa, yaşam alanı sağlamayacaksa biz başka yerde de eylemimizi sürdüreceğiz. Yarın AKP önünde de oturabiliriz. Bizim hiç bir partiyle ilişkimiz yok. Biz açlık grevini başlatmayı, gerekirse ölüm orucu yapacağız. Burada bir baba kendini yakmak istedi. Ben engelledim" diye konuştu.