105 milyar Euro’luk borç indirimiyle rahatlayan Yunanistan’a gidecek heyette Almanlar vergi, Hollandalılar devlete ait gayrımenkuller, İsveçliler sağlık, Avusturyalılar e-devlet organizasyonu, Fransızlar ise yerel yönetimlerden sorumlu olacak.

Yunan medyasının mitolojide Herkül’ün 12’nci görev olarak kaçırdığı cehennemin üç başlı köpeği ‘Kerberus’a benzettiği AB Komisyonu’nun Eylem Gücü (Task Force) ‘gölge hükümet’ gibi çalışmak üzere bugün Atina’ya gidiyor.

Hürriyet'in haberine göre; heyetteki Alman, Hollandalı, İsveçli, Fransız ve Avusturyalı uzmanlar bakanlıklara yerleşecek. Yunanlı bakanların ve üst düzey bürokratların hemen her icraatını da yakından izleyecek. ‘Eylem Gücü’ üs olarak Atina şehir merkezinde 10 yıllığına kiralanan 10 bin metrekarelik bir binayı kullanacak.

GÖREV DAĞILIMI YAPILDI
AB Komisyonu, 120 kişilik ‘Eylem Gücü’nün görev dağılımını da yaptı. Almanlar vergi, Hollandalılar devlete ait gayrımenkuller, İsveçliler Almanlarla işbirliğinde sağlık, Avusturyalılar e-devlet organizasyonu, Fransızlar Almanlarla işbirliğinde yerel yönetimler ve devletin yeniden yapılanmasından sorumlu olacak. Yunan medyasının “Başbakan’ın başına atanan Alman guvernör” olarak tanımladığı Eylem Gücü’nün şefi ve Avrupa Yeniden Yapılandırma Bankası eski Başkanı Horst Reichenbach, perşembe günü Yunanistan ile ilgili hazırladığı neler yapıldığı ve neler yapılması gerektiğini içeren kapsamlı bir rapor açıklayacak.

'YUNANİSTAN’I İŞGAL ETMEDİK'
Almanya Ekonomi Bakanı Walfang Schauble, Yunanlıların yaşadıkları ekonomik kriz için başkalarını ve özellikle de Almanya’yı suçladıklarını belirterek “Bu gerçek değil. Biz yardım ediyoruz. Ama yük de olacak değiliz. Yunanistan’ı işgalimiz altına almak istediğimiz yorumları çok aptalca” dedi. Schauble, haftalık To Vima gazetesine verdiği demeçte, Estonya, Slovenya ya da Slovakya gibi ülkelerin ekonomi bakanlarının kendisine “Yunanistan ile büyük sorunumuz var. Yunanistan’a yapması için önerilerin şeylerin, bizim ülkelerimizin yaptıklarının yarısı bile değil. Şimdi de parlamentolarımızı Yunanistan’a yardım için ikna etmemiz de gerek” dediklerini söyledi.

'AVRUPA’YA EGEMEN OLMAYACAĞIZ'
Yunan Ekonomi Bakanı Evangelos Venizelos ile arasında farklı görüşleri bulunmakla birlikte karşılıklı güven ilişkisi olduğunu, ne kendisinin ne de Venizelos’un ‘saf olduğunu’ kaydeden Schauble, Almanya’nın Avrupa’ya egemen olmaya ne niyeti ne de gücü bulunduğunu belirtti. Schauble, “Avrupa’ya egemen olmak istediğimiz değerlendirmesi koskoca bir saçmalıktır” dedi. Tahvil tıraş ve takas(PSI) işlemi ile Yunanistan’ın borcunun 2020 yılında gayri safi milli hasılanın yüzde 120.5’ine düşmesinin hedeflendiğini kaydeden Schauble “Önümüzde 8 yıl var. Kimse Yunanistan’ın 3. Kurtarma Paketi’ne de ihtiyacı olmayacağını şimdiden söyleyemez” diye konuştu.

YUNAN BANKALARININ 30 MİLYAR EURO’SU GİTTİ
Tıraş ve takas işlemine (PSI) Yunan ve Kıbrıs Rum Bankalarının kasalarındaki 50 milyar Euro’luk Yunan devlet tahvilleri dahil edildi. Finansbank’ın da sahibi Yunanistan Ulusal Bankası’nın (NBG) 10.6, Eurobank’ın 6.9, Pireus Bank’ın 5.8, Yunan Ziraat Bankası’nın 5, Alphabank’ın 4.5, Kıbrıs Bankası’nın da 1.3 milyar Euro’luk devlet tahvilleri “tıraş” ve takas edildi. En iyimser reel kayıp 30 milyar Euro. 130 milyar Euro’luk 2. Kurtarma Paketi, PSI’dan sonra Yunan bankalarına ilk aşamada 23 milyar, 2015’e kadar da toplam 50 milyar Euro kredi öngörüyor.

YILDA 3.5 MİLYAR EURO’YU BULAN FAİZDEN KURTULDU
Tahvil tıraş ve takasından sonra Yunanistan ilk aşamada özel sektör krediteörlerine borcunu 206 milyar’dan 101 milyar Euro’ya düşürdü. Her yıl 3.5 milyar Euro’dan fazla faiz ödemekten kurtuldu. Yunanistan 2015 yılına kadar 1. Kurtarma Paketi’nden geri kalan 37, 2’nci Kurtarma Paketi’nden de 130 milyar Euro alacak. Takas ile eskilerin yerini alan yeni tahvillerin en erken ödeme tarihi 2023. O tarihe kadar Euro ülkeleri, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin kasalarındaki Yunan tahvillerinin vadesi doluyor.

'TIRAŞ İLE RAHATLADIM'
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başkanı Charles Dallara, Etnos gazetesindeki demecinde “PSI’dan sonra Yunanistan için rahatladım. Yunanlılar artık gerekli kararlılığı gösterip gerekli reformları yaparlarsa, bir daha borçlarının bu kadar büyüdüğünü görmeyecekler” dedi. Dallara ayrıca, Yunanistan’ın ekonomi yapısıınn değişmesi halinde, Yunanlıların karşısına büyük fırsatlar çıkacağını belirtti.

KOMŞUDA SORUN VARSA BİZ DE RAHAT OLAMAYIZ
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras verdiği demeçte, Yunanistan’ın bugünkü zorlukları aşacağına inandığını belirterek, “Gelişmeleri yakından izliyoruz. Komşunun evinde sorun bulunduğunda biz de rahat olamayız” dedi. Ege’de gerginliğin geçmişe göre büyük ölçüde azaldığını belirten, Uras şunları söyledi: “Türkiye’de istikrarlı bir hükümet işbaşındadır. Başbakanımızın da sağlık durumu iyidir ve görevine dönmüştür. Türkiye sağlıklı ve demokratik bir süreç yaşamaktadır. Kıbrıs konusunda önümüzde iki somut engel var. Biri Rumların AB Dönem Başkanlığı, diğeri de 2013’deki Rum seçimleri. Fırsat penceresi kapanıyor. Fazla vakit yok.”