Teknolojideki hızlı gelişmelerle birlikte birçok devlet kurumu da hizmetlerini internet üzerinden sunulmaya başladı. Ancak devlet kurumları internet sitelerini vatandaş odaklı tasarlamadığı için ciddi sorunlar ortaya çıkıyor.

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay ve Suna Durmuş’un ‘Türkiye’deki Kamu İnternet Siteleri Ne Kadar Vatandaş Odaklı?’ araştırmasına göre, Cumhurbaşkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, TBMM ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve Milli Savunma Bakanlığı sitelerinin de aralarında bulunduğu 33 kamu internet sitesinden yalnızca 9 tanesinin kullanılabilirlik performansı ‘iyi’ olarak değerlendirildi.

33 e-devlet sitesinin yarısında içerik organizasyonu problemli. Araştırmada şu bulgulara yer verildi: • İnternet sitelerinde vatandaşların faydalanacağı hizmetler kolay ulaşabilir yerlerde değil.

• Vatandaşlar, ihtiyaç duydukları uygulamaları e-devlet sitelerinde ararken zaman kaybetmekte ya da bu siteleri kullanmaktan kaçınmakta.

• Değerlendirilen internet sitelerinin yaklaşık yüzde 30’unda arama fonksiyonu bulunmuyor, kalan internet sitelerinin birçoğunda ise arama fonksiyonu etkin bir şekilde çalışmıyor.

• Kamu sitelerinin en zayıf olduğu nokta ‘engellilerin kullanımına uygun tasarlanmamış olması’. Hemen hemen tüm e-devlet siteleri görme engelliler dikkate alınmadan tasarlanmış.

• Kamu internet siteleri hazırlanırken vatandaşların bu sitelerden ne beklediği araştırılmıyor ve siteler vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik hazırlanmıyor.

• Genelde, ilgili kamu kurumu yöneticilerinin tanıtımı ön plana çıkıyor. İnternet sitelerinin tasarımı vatandaş odaklı değil kurum yöneticisi odaklı yapılıyor.