İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin 400. doğum yıl dönümü dolayısıyla, 25-26 Martta Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde uluslararası sempozyum düzenleyecek.

Yapılan açıklamaya göre, 2011 yılının UNESCO tarafından Evliya Çelebi yılı ilan edilmesi dolayısıyla uluslararası bir katılımın beklendiği sempozyumda, İngiltere'den Prof. Gerald Maclean ve Prof. Donna Landry, geçen eylülde, at sırtında, Evliya çelebi'nin izini takip ederek Yalova'dan başlayıp Kütahya'da sonlandırdıkları 42 günlük yolculuğun detaylarını aktaracak.

Sempozyumda, oturumların öncesinde ''Doğumunun 400. Yılında Bir Seyyahın İzleri: Evliya Çelebi'' adlı sinevizyon gösterimi yapılacak. Mercan Dede de 25 Mart'ta CRR'de Seyahatname albümünden eserleri de seslendireceği bir konser verecek.

Sempozyum kapsamında ayrıca, 26 Mart'ta Rumeli Hisarı, Galata, Eyüp Sultan Külliyesi, Saçlı Abdurrahman Camisi, Marmara Surları, Sümbül Sinan Camisi, Rüstem Paşa Külliyesi, Mısır Çarşısı, Sultanahmet Camisi, Alayköşkü, Bayezid Külliyesi, Kapalıçarşı, Süleymaniye Külliyesi, Zeyren Pantokrator Manastırı ve Sarnıcı, Üsküdar Mihrimah Sultan ve Atik Valide Sultan Külliyesi'ni kapsayan bir kültür gezisi gerçekleştirilecek.

-EVLİYA ÇELEBİ-

Ünlü Türk seyyahı Evliya Çelebi, 25 Mart 1611'de İstanbul'un Unkapanı semtinde doğdu. Babası Derviş Mehmed Zılli, Kanuni Sultan Süleyman'dan I. Ahmed'e kadarki padişahların kuyumcubaşılığında bulundu ve seferlere katıldı.

Çelebi ailesi aslen Kütahyalı olup, fetihten sonra İstanbul'a yerleşti. Evliya Çelebi, çok iyi bir öğrenim gördü. Önce mahalle mektebine giden Çelebi daha sonra Şeyhülislam Hamit Efendi Medresesi'ne girdi. Burada yedi yıl okuduktan sonra saraya özgü bir okul olan enderuna devam etti. Okul öğreniminin dışında özel hocalardan Kur'an-ı Kerim, Arapça, güzel yazı (hüsn-i hat), musiki, beden eğitimi ve yabancı dil dersleri aldı. Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek hafız oldu.

Evliya Çelebi, öğrenimini bitirdikten sonra sarayda görev aldı. Yaptığı işlerle padişah ve devlet ileri gelenlerinin beğenisini kazandı. Bu yüzden çok yüksek görevlere getirilmesi düşünülüyordu. Evliya Çelebi'nin düşünceleri ise çok farklıydı. Daha küçük yaşlardan itibaren içinde müthiş gezi arzusu vardı. Yeni yerler görmek, yeni insanlar tanımak istiyordu. Bu yüzden sarayda fazla kalamadı. Kendisinin anlattığına göre bir rüya üzerine meşhur gezilerine başladı.

İlk gezisini İstanbul ve çevresine yaptı. Daha sonra İstanbul dışına çıktı. Artık, gezileri birbirini izliyordu. Tam elli yıl boyunca durmadan gezdi. Gezdiği yerler arasında o zamanki Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde yer alan hemen hemen bütün yerler vardı.

Evliya Çelebi, bu gezileri sırasında çok ilginç yerler gördü, yeni insanlarla tanıştı, birçok olayla karşılaştı, savaşlara katıldı.

Gezmek için gittiği son yer Mısır oldu. 1683 yılından sonra vefat etti. Evliya Çelebi'nin bugün bile önemini taşıyan Seyahatnamesi işte bu gezilerin ürünüdür.

-EVLİYA ÇELEBİ SEYAHATNAMESİ-

Seyahatname, Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan çok ünlü bir gezi kitabıdır. 10 ciltten oluşan eserde, gerçekçi bir gözle izlenen olaylar, yalın ve duru, zaman zaman da fantastik bir anlatım içinde, halkın anlayacağı şekilde yazılmış ve yine halkın anlayacağı deyimler çokça kullanılmıştır.

Evliya Çelebi'nin kendi üslubu ile gezip gördüğü memleketleri anlatan eseri, Türk Kültür tarihi ve gezi edebiyatı açısından da önemli bir yere sahip bulunuyor.

A.A