Evliya Çelebi, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) da desteklediği doğumunun 400'üncü yılı etkinlikleri kapsamında Brüksel'de anılacak.

2011 Evliye Çelebi yılı etkinlikleri kapsamında Brüksel Yunus Emre Türk Kültür Merkezi 'nin 12 Aralık'ta düzenleyeceği ''Evliya Çelebi'nin Kültür Mirasının Günümüze İzdüşümü'' konulu konferansta 17'nci yüzyılda yaşamış ünlü gezginin başyapıtı Seyahatname ve günümüze yansımaları tartışılacak.

Konferansın ilk bölümünde İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Süreya Faruki, ''Egzotik yerlerin ziyaretçisi: Evliya Çelebi'', Exeter Üniversitesi'den Prof. Gerald MacLean ''Evliya Celebi ve William Shakespear'', Gazi Üniversitesi'nden Yeliz Özay ''Evliya Çelebi'nin Acayip ve Garip Dünyası'' ve College de France'dan Güneş Işıksel ''Evliya Celebi'nin gözünden Sahra ve Sahra Altı'' konulu sunumlar gerçekleştirecek.

Modaratörlüğünü Belçikalı gazeteci John Van Daele'ın yapacağı ikinci bölümde, Seyahatname'nin günümüzdeki önemi ve değeri tartışılacak. Konferansın kapanış konuşmasını ise AB Komisyonu Türkiye Masası Başkan Yardımcısı Christos Makridis yapacak.

Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı BOZAR'da 18 Aralık'ta, Evliya Çelebi'nin müziğe ilgisini hatırlatmak ve o dönemin müziğini tanıtmak için İstanbul Barok Topluluğu tarafından Osmanlı barok müziği konseri verilecek.

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Gent Üniversitesi Türkiye Araştırmalar Merkezi'nin işbirliğinde düzenlenen konserin repertuvarı, İstanbul Barok Topluluğu'nun kurucusu klavsen Leyla Pınar tarafından, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde aktarılan bilgiler ışığında hazırlandı.

Konserde Evliya Çelebi'nin yaşadığı döneme ait Osmanlı Barok müziğinden yeniçeri, halk türküsü ve saray müzisyenleriyle ilgili parçalar ve Avrupa Barok müziğinde Osmanlılar hakkında yazılmış eserler seslendirilecek.

Hayatının 40 yılından fazlasını yollarda geçiren ve gördüklerini yazıya dökerek yeni nesillere paha biçilmez bir hazine bırakan Evliya Çelebi kendi anlatımıyla bunları gördüğü bir rüyaya borçlu.

19 yaşındayken rüyasında Hz. Peygamber'i gören Evliya Çelebi, şefaat dilemek isterken heyecanla ''seyahat ya Resulullah'' deyince duası kabul olur.

Kalan hayatının tamamına yakını yollarda geçen Evliya Çelebi, yaptığı seyahatlerle ilgili izlenimlerini, 10 ciltlik eşsiz eseri Seyahatname'de miras bıraktı.

Osmanlı dönemine ilişkin, mimariden, tarihe, din ve kültürden politikaya, konuşulan dillerden, müzik ve bilime kadar birçok alanda detaylı bilgiler içeren Seyahatname, dünya edebiyatının en önemli gezi yazıları arasında gösteriliyor.