Esra YAZDIÇ / HT GAZETE

EMEKTAR Yeşilçam sanatçıları için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık Kültür ve Turizm Bakanlığı ’nın kendisine vereceği “zor durumda olan Yeşilçam çalışanları” envanterine göre sanatçılara sosyal yardım yapacak. “İhtiyacım var” diyen Yeşilçam çalışanlarına evde bakımdan, sağlık yardımına kadar pek çok hizmet ücretsiz verilecek. İki bakanlık, kadın, çocuk, engelli, yaşlı ve muhtaç durumda olanları ilgilendiren konularda bugün bir protokol imzalayacak.

EMEKTARLAR UNUTULMADI
Protokolün en dikkat çekicimaddelerinden biri, Yeşilçam emektarları için yapılacak düzenlemeyle ilgili. Aile Bakanlığı, “sinema sektöründe uzun yıllar çalışmış, sinema sanatının muhtelif dallarında temayüz etmiş; ancak yaşlılık, sağlık sorunları gibi nedenlerle işgücü kaybına uğrayan ve herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında yer almadığı için halihazırda yaşamını idame ettirecek geliri olmayan sanatçılara” destek sağlayacak. Söz konusu sinema emektarları, Bakanlığın sunduğu sosyal yardımve hizmetlerden faydalandırılacak. Bir dönem herkesin tanıdığı, peşinden koştuğu fakat sonrasında yaşamları bir trajediye dönüşen Yeşilçam yıldızları, önce Kültür Bakanlığı’nın yapacağı envanter çalışması ile tespit edilecek.Muhtaç durumda olanların sayısının çıkarılmasıyla, hızla “sosyal yardımlar” bağlanacak.

EVLERİNDE YALNIZ ÖLMEYECEKLER
Sinemaya yıllarca emek verdikten sonra unutulan, yalnızlaşan, yaşamlarını yokluk içerisinde devam ettirmeye çalışan oyuncuların dramlarına son vermek amacıyla yapılacak uygulamada, maddi yardımın yanı sıra “evde bakım”, huzurevine yerleştirilme gibi tüm hizmetler sunulacak.

Yadigar, parktaki bankta ölmüştü
- Yadigar Kuzu (Bilinen adıyla Yadigar Ejder ): Ev kirasını ödeyemediği için evinden atılmış ve kışın ortasında Taksim Parkı’nda bir bankta yatınca sabaha kadar donmuş ve ölü bulunmuştu.

Yıldırım Önal :Tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen Yıldırım Önal , 11 Ekim 1982’de İzmir’de beyin kanamasından ölürken yoksulluğun pençesindeydi.

Aileyi destekleyen dizilere destek
PROTOKOLLE birlikte aile yapısını destekleyen, kuvvetlendiren, ailenin önemini anlatan televizyon dizilerinin, programların teşvik edilip desteklenmesi amacıyla işbirliğine gidilecek. Ayrıca dizilerde vatandaşlardan da sık sık eleştiri alan “ailenin yozlaşması, kadının sömürülmesi, çocuk istismarı” gibi unsurların ortadan kaldırılması için farkındalık oluşturmak adına yapımcılarla bir araya gelinecek.