Demokrasi şehidi Adnan Menderes'in köylüleri, idam edilişinin üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen Onu kaybetmenin acısını halen yüreklerinde yaşıyor. Çakırbeyliler, Menderes'in doğup büyüdüğü çiftlikteki evin ''Demokrasi Müzesi'' yapılmasını istiyor. 
     Çakırbeyli Köyü Muhtarı Mehmet Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adnan Menderes'in idam edilmesinin üzerinden 50 yıl geçmesine karşın acısının hala tazeliğini koruduğunu, Menderes sevgisinin azalmadığını aksine arttığını söyledi. 
     Menderes'in idam edildiği günün hatırlamak istemedikleri vurgulayan Demir, şöyle konuştu: 
     ''Bugün, Türkiye için de kara ve lekeli bir gündür. 17 Eylül 1961'de ben 16 yaşındaydım. Çok iyi hatırlıyorum idam edildiği günü. Köyümüzde akıtılan gözyaşı gerçekten sel oldu desem yeridir. Bilmiyorum bir daha böyle bir insan Türkiye'ye gelir mi? Yeri doldurulur mu? Yeri doldurulmayacak çok müstesna, Türkiye'de çığır açan insandı. Köylünün, çiftçinin cebi o dönemde para gördü. Köyümüzde, Adnan Menderes'in apayrı bir yeri vardır. Onun köylüsü olmaktan, her zaman onur ve gurur duymuşumdur. Köyümüzün ona karşı büyük sevgi ve saygısı var. Köyümüzde Adnan Menderes Aile Çay Bahçesi, Adnan Menderes Kıraathanesi ve çeşmesi var. Bu şekilde adını yaşatmaya çalışıyoruz.'' 
     Demir, Adnan Menderes'in mirasına sahip çıkanların, hep Türkiye'de iktidar olduğunu vurgulayarak, hala onun misyonunun devam ettiğini belirtti. 
     
     -KENDİ TOPRAĞINDA REFORM YAPTI- 
     
     Demir, merhum Menderes'e annesinden 30 bin dönüm arazinin miras olarak kaldığını, bunun 2 bin dönümünü kendisine ayırdığını, geriye kalanını ise aralarında Çakırbeyli'nin de bulunduğu 9-10 köydeki topraksız köylülere dağıttığını söyledi. 
     Menderes'in toprakları hem ucuz hem de uzun vadelerle dağıttığının altını çizen Demir, şöyle devam etti: 
     ''Kim ne kadar isterse, 100 dönüm, 50 dönüm o kadar arazi dağıttı. Bazılarına da zorla veriyor, 'Siz ileride bana çok dua edeceksiniz. Bu araziler ileride çok değerlenecek' diyordu. Böyle bir şeyi kim yapar ki? Kendi arazisinde toprak reformu yapıyor. Bizim topraklarımızın hepsi rahmetli Menderes'ten geçmedir. Dedelerimizden bize intikal etti. Bizim bunu unutmamız mümkün mü?'' 
     Adnan Menderes'in Çakırbeyli girişinde bulunan çiftliğindeki evin Demokrasi Müzesi yapılmasının daha önce gündeme geldiğini hatırlatan Demir, bunun gerçekleşmesini istediklerini belirtti. 
     Demir, Çakırbeyli'ye Türkiye'nin her yerinden misafirlerin geldiğini ve bunların Menderes'le ilgili bir şeyler görmek istediğini anlatarak, ''Biz de muhtarlığımızın bir köşesinde Menderes'e ait fotoğrafları astık ama bu yeterli değil. Köşkün müze yapılmasını istiyoruz'' diye konuştu. 
     
     -''ADNAN MENDERES'İ ÖZLÜYORUZ''- 
     
     Çakırbeyli'de yaşayan 81 yaşındaki Münevver Çıkrık, babasının Adnan Menderes'in çiftliğinde çalışması dolayısıyla 8-9 yaşından itibaren çiftliğe gitmeye başladığını, 15 yaşında ise çiftlikte çapa ve bahçe işleri yaptığını anlattı. 
     Menderes'i ''çok iyi bir insan'' olarak hatırladığını Çıkrık, ''İdamından sonra biri eve gazete getirdi. O gazeteyi görünce bayılmıştım. Çok fena olduk. Adnan Menderes'i özlüyoruz. Yaşasaydı, Türkiye bambaşka olurdu. Çekemediler, devirdiler'' diye konuştu. 
     Çakırbeyli'de Adnan Menderes'i ölmeden önce en son görenlerden biri olan 85 yaşındaki Yusuf Yılmaz, ''Onunla en son ihtilalden 6 ay önce görüştük. Köye geleceğini söyledi ama gelemedi. Her yıl üzüntüyle onu anıyoruz'' dedi.