Şemdinli Aktütün'de Jandarma Karargâhı yakınındaki hurda deposunda kayıtdışı çok sayıda silah ve patlayıcı bulunduğuna ilişkin haberi ses getirdi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan "Faili Meçhul Cephanelik" manşetimiz üzerine yapılan açıklamada cephanelik doğrulandı, bu silahlarla eylem yapılıp yapılmadığının araştırıldığı bildirildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesine dün konulan açıklamada, ele geçirilen cephanelik ile ilgili olarak şu görüşlere yer verildi: "19 Ekim 2010 tarihinde 21'inci J.Snr.Tug., 1'inci J. Snr. Tb.K.lığı, Durak 1'inci J.Snr. Bl.K.lığı hizmet binasının güneyindeki hurdalık depoda, envanter dışı silah, mühimmat ve patlayıcı (8 adet Kalaşnikof tüfek, 3 adet 7,92 mm. İran yapımı mauser, 1 adet roketatar, 2 adet Kalaşnikof kasaturası, 26 adet Kalaşnikof şarjörü, 65 adet Kalaşnikof fişeği, 55 adet mauser'e ait fişek ve 273 adet dinamit lokumu) bulunmuştur." Genelkurmay açıklamasında olayın ortaya çıkmasından sonra savcılık araştırmasının başladığı belirtildi ve "Bilahare, Jandarma Asayiş Kor.K.nın emri ile idari tahkikat heyeti oluşturulmuştur. İdari Tahkikat Heyetinin incelemesi 21 Ekim 2010 tarihinde tamamlanmıştır. 25 Ekim 2010 tarihinde ise askeri savcılık tarafından adli soruşturmaya başlanılmıştır" denildi. Açıklamada, askeri savcılığın talimatıyla bölgede gerekli önlemlerin alındığı, 273 adet dinamit lokumunun ise yapılan inceleme sonrasında tehlike arz etmesi nedeniyle imha edildiği ifade edildi. Açıklamaya şöyle devam edildi: "Soruşturma kapsamında, halen bahsi geçen silahların herhangi bir olayda kullanılıp kullanılmadığının araştırılması yapılmakta olup, soruşturma devam etmektedir."

Dünkü manşetimizde Aktütün'de 1. Jandarma Sınır Bölük Komutanlığı karargâh binasının hemen altında yer alan ve askeri bölge dışında bulunan hurdalıkta yapılan aramada envanter dışı silah, mühimmat ve patlayıcı madde bulunduğu yer almıştı. Gizli cephaneliğin ortaya çıkmasından bir gün sonra 21'inci Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı İdari Tahkikat Heyeti'nin incelemesinde tek katlı, üzeri sac ile kapatılmış, hurda deposu olarak tabir edilen eski bina içerisinde silah, mühimmat ve patlayıcı madde bulunduğunun tespit edildiği ve Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı askeri savcılığının da soruşturma başlattığı belirtilmişti. Soruşturmada, silah ve mühimmatların bölgedeki bazı faili meçhul olaylarda kullanıldığına ilişkin bilgilere ulaşıldığı da öğrenilmişti.

Soruşturmada cephaneliğin kimler tarafından oluşturulduğu ve buradaki silahların nerelerde kullanıldığı üzerine yoğunlaşılırken önümüzdeki günlerde baraka cephaneliğin bulunduğu bölge sorumlusu 21'inci Jandarma Sınır Tugay eski Komutan Yardımcısı Albay Bedri Dursun'un da aralarında bulunduğu bazı subayların ifadesine başvurulması bekleniyor. Bu arada Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Adli Müşaviri Hakim Albay Şahin Polat'ın askeri savcıdan önce cephaneliğe giriş izni vermesinin sıkıntıya neden olduğu da belirtilmişti.