Kurban Bayramı sonrası 6 kişilik özel ekip, Kuzey Irak'a gidecek. Heyetteki nüfus uzmanı, kampta sayım gerçekleştirecek. Bu kapsamda Irak'ta doğmuş 'kimliksiz' göçmenler kayıtlara geçirilecek. Ardından, eve dönecek kişiler tek tek belirlenecek.

"Demokratik Açılım" projesinin en önemli unsurları arasında yer alan Mahmur Kampı'nın boşaltılması için, 6 görevliden oluşan özel bir ekibin Kurban Bayramı sonrasında Kuzey Irak'a gideceği öğrenildi. Ekipte yer alan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü uzmanı, nüfus kayıtlarını yeni-lerken, kampta 'vatansız' olarak doğan kişileri 'eve dönüş' kapsamında nüfus kütüğüne dahil edecek.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KOORDİNE ETTİ

Türkiye, Irak ve ABD'nin oluşturduğu üçlü mekanizma görüşmelerinde de gündeme gelen 'Mahmur'un boşaltılması projesi"ni uzmanlardan oluşan 6 kişilik bir ekip hazırladı. İçişleri Bakanlığı'nın koordinesinde oluşturulan ekipte Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve Emniyet'in yanısıra Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü'nden bir uzmanın yer alacağı öğrenildi.

KAYITLAR YENİLENECEK

Mahmur'a Aralık ayının ilk haftasında gidecek ekipte yer alacak olan Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü'ndeki uzman, kampta yaşayan ancak hiç bir ülke vatandaşlığına geçmemiş zorunlu göçmenlerin nüfus kayıtlarının yenilenmesini sağlayacak. Irak'ta doğdukları için Türkiye'deki ve bu ülkedeki nüfus kayıtlarında görünmeyen kişiler, kayıtlara eklenecek. Bu kapsamda kamptaki göçmen sayısı da tam olarak belirlenecek. Ayrıca, Türkiye'ye gelmek için başvuruda bulunan zorunlu göçmenlerin

PKK veya diğer terör örgütleriyle bağlantılarının olup olmadığını araştıracak ekibe Amerika ve Irak yönetimden 2 ayrı heyet eşlik edecek.

KAMPTAKİLER İÇİN GERİ DÖNÜŞ ANKETİ

Ziyaretin ardından yapılacak değerlendirmeler sonrasında Türkiye'ye geri dönecek aileler ve kişiler tek tek tespit edilecek. Bu kapsamda kampta yaşayan Türkiye vatandaşlarının eve dönüşünün teknik altyapısı oluşturulacak. Bu arada, üçlü mekanizma çalışmaları çerçevesinde Irak yönetiminin Türkiye'nin isteği üzerine kampta geri dönüş anketi yaptırdığı öğrenildi. Üçlü mekanizmanın Aralık'ta Irak'ta yapılacak toplantısında Irak yönetiminin anket konusunda alınan sonuçları Türk tarafına sunacağı belirtildi.

Dağdan inenlere 'Mahmur' formülü

Mahmur kampında yaşayanların tahliyesinin ardından kampın yeni sakinleri konusunda da değerlendirmeler yapılmaya başlandı. Bu kapsamda dağdan inecek PKK'lıların kampa yerleştirilmesinin de olası senaryolardan biri olarak ele alındığı öğrenildi./yeni şafak