Nazilli Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi’nin çalışmalarım basına tanıtmak amacıyla düzenlenen hasta ziyaretine Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, Nazilli Devlet Hastanesi Müdürü Mehmet Kurnaz ve Evde Bakım Birim ekipleri katıldı.
2006 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu yatağa bağımlı yaşamaya başlayan Sema Özdel’i ziyaret esnasında Kaymakam Mehmet Okur, hastanın durumu ile ilgili hasta yakınlarından bilgi aldı. Hastaya verilen hizmetin kalitesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kaymakam Okur, emeği geçen herkesi kutladı. Hastayla yakından ilgilenen Okur, ailenin sıkıntılarını dinledi.
“2006 YILINDAN BERİ EVDE BAKIM BİRİMİ HİZMETTE”
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Orhan Koç’un 2O06 yılında Devlet Hastanesi Başhekimliği görevini sürdürmekteyken ortalama yaşam süresinin uzadığını, hizmet verdikleri hastalarda yaşlı ve kronik hastalığı olanların sayısının arttığını, bu hastaların yoğun bakım ve diğer servislerde yatma süresinin uzun olduğunu ve buna bağlı hastalarda komplikasyon ve sağlık giderlerinin arttığını gözlemlemesi üzerine 16 Nisan 2006'da ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ kapsamı ve ‘Sosyal Devlet Anlayışı’ ile Nazilli Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birimini kurulduğunu ifade eden Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı; “Yatalak hastaların rutin muayene ve tetkiklerini, kronik hastalıklarının takibini yaparak ve hastalan psiko-sosyal yönden de desteklemeye başlamıştır. 6 Ekim 2010 tarihinde ekibe fizyoterapist dahil edilerek hastaların evde fizyoterapi ihtiyaçları karşılanmaya başlanmıştır. Hasta ve hasta yakınlarında memnuniyetle karşılanan hizmet yaşam kalitelerinin artmasını sağlamıştır.”
“AİLEYE BAKIM EĞİTİMİ VERİYORUZ”
Evde Sağlık Birimine telefonla ya da hastaneye gelerek yapılan başvuruda kayıtlar tıbbi sekreter tarafından yapıldığını ifade eden Tırpancı; “Başvuru yapıldıktan sonra verilen randevu gününde ekip adrese giderek hastayı yerinde değerlendirir. Hasta kriterlere uygun değilse hizmete alınmamasının sebebi hekim tarafından açıklanarak ziyaret sonlandırılır. Ekip hekimi hizmet kriterlerine uyan hastaların dosyasını açar, hastayı hizmet verilen Evde sağlık hizmeti hasta listesine alarak ziyaret sıklığını kendisi belirler. Ziyaret sıklığı, verilebilecek hizmetler, tedavi, hastalığın tanısı, tetkik sonuçlan, tıbbi ve sosyal ihtiyaçların tespiti, ihtiyaçların nereden karşılanabileceği, acil durumlar ve bu durumlarda ne yapılması, nereye başvurulması gerektiği gibi konularda hasta, ulaşılabilen hasta yakını veya hasta bakıcısını bilgilendirir. Evde Sağlık Birimi mesai saatleri içinde randevulu bir şekilde hizmet verir. Birimimiz evde; yatalak hastaların genel rutin muayenesi, yara pansumanı, kan tahlili ve EKG çekimi, mesane sondası uygulanması, beslenme sondası uygulanması ve bunların takibi, ayrıca kronik hastalıklarından dolayı kullanmış oldukları ilaç ve diğer malzemelerin raporlarının çıkarılmasını sağlamaktadır. Hastalarımıza yara ve ağız bakımı, yatak yarası oluşmaması için cilt bakımı gibi konularda bilgi ve eğitim verilmektedir. Yatağa bağımlı olmanın getirdiği sorunların önlenmesi ve hastanın fiziki olarak daha iyi hale gelmesi için gerekli olan egzersizlerin öğretilmesi ve aile eğitimi fizyoterapistimiz tarafından verilmektedir.”
“EVDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HİZMETİ VERİLİYOR”
Konuşmasını sürdüren Tırpancı; “Hastanemizde ihtiyaç fazlası olan ve ya birimimizde daha önce hizmet almış hastalardan ihtiyacı kalmadığı için bağışlanmış olan havalı yatak, mama, tekerlekli sandalye vb. malzemeler ihtiyacı doktor raporu ile tespit edilmiş olan evde sağlık hizmeti hastalarına zimmet karşılığında verilmekte, hizmetin sonlandırılmasına müteakip geri alınmaktadır. Yakını olmayan veya yalnız yaşayan hastalarımız İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bildirilmekte ve bakımlarının yapılması için huzurevine yatırılması sağlanmaktadır. Maddi durumu bozuk olan hastaların bilgileri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile paylaşılarak gerekli yardımların yapılması sağlanmaktadır. Evde Sağlık Hizmeti ekip hekimi hastasında, ağız ve diş sağlığı ihtiyacı tespit ederse Ağustos 2010 tarihinde Nazilli ADSM'de hizmet vermeye başlamış olan Evde Ağız Diş Sağlığı Birimine bildirmektedir. Nazilli belediye sınırlan dışında Dr. Pürnur Soylu Aşçi ve Hemşire Özlem Güldür’den oluşan Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Evde Sağlık Hizmetleri mobil birimimiz hastalarımıza hizmet vermektedir” dedi.
“5 YILDA 1402 HASTAYA HİZMET VERİLDİ”
Ziyaret edilen Sema Özdel’in 2006 yılında kaza geçirdiğini ifade eden Nazilli Devlet Hastanesi Başhekimi Mehmet Kurnaz; “38 yaşındaki Sema Özdel, Şubat 2006'da geçirdiği trafik kazası sonrası boyun bölgesinde omurga kırığı sebebiyle yatağa bağımlı hale gelmiş, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yaklaşık 10 ay boyunca tedavi görmüş. Hastaneden taburcu olduktan sonra 2007 yılında Nazilli Evde Sağlık Hizmetleri Birimine başvurarak hizmet almaya başladı. Evde Sağlık Hizmetleri Birim Hekimi Dr. Ebru Kalınomuz, Hemşire Zehra Özen ve Sağlık Memuru Bekir Yalçınkaya'dan oluşan evde sağlık ekibi tarafından yapılan ilk değerlendirmede hastanın kalçasında yatak yarası olduğu görülmüş ve haftada 3 gün yapılan pansuman ile yaralarının tedavisi sağlanmıştır. Fizyoterapistimiz Şebnem Güvener, hastanın evinde rehabilitasyon uygulayarak egzersizlerini ve eğitimlerini vermiştir. Gerektiğinde nakil aracı ile hastaneye nakilleri sağlanarak tüm kontrolleri yapılan hastamızın gerekli ilaç, medikal malzeme raporları çıkartılıp muayeneleri yaptırılmıştır. Ağız ve Diş Sağlığı tedavileri Diş Hekimi Doğan Acar ve Hemşiresi İlknur Şenel'den oluşan Evde Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri Birimi tarafından hem evinde hem de nakli gerçekleştirilerek Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizde sağlık hizmeti yapılmıştır. Zorlukla yürüyen, hasta olan babası ve yaşlı annesi Sema hanıma bakmakta zorlanmaktadır. Evde Sağlık Hizmetleri Biriminden hizmet almaya başladıktan sonra bir nebze rahatlama ve kolaylık sağlanmaya çalışılmıştır. Genel hijyenini sağlamakta sıkıntı yaşamaları nedeniyle yıkama yatağı birim tarafından verilmiştir. Nazilli Evde Sağlık Hizmetleri Birimi gönüllü, sabırlı, Özverili ve şefkatli bir şekilde hizmet vermeye, hasta ve hasta yakınlarının en iyi şekilde hizmet almasını sağlamaya çabalamaktadır. Birimimiz 2006 yılından günümüze kadar bin 402 hastaya hizmet vermiş olup, halen 339 aktif hastası bulunmaktadır” dedi.
“NAZİLLİ DEVLET HASTANESİNE TEŞEKKÜR BELGESİ”
İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, Sağlık Bakanlığının teşekkür belgesini Nazilli Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Kurnaz'a teslim ederken “Nazilli Devlet Hastanesinin Evde Sağlık Hizmetleri’nin uygulanmasında sergilediği performans ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği hedefleri yakalama da gösterdiği başarı nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından "Teşekkür Belgesi" ile ödüllendirildiğini, başarılarının devamını dilediğini” ifadelerini kullandı. Konuşmasını sürdüren Tırpancı; “Aydın, 2010 yılında Bakanlığımız tarafından Yönerge ile yaygınlaştırılmış olan Evde bağlık Hizmetim pilot uygulayan iller içinde ikinci, Evde Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetlerini ilk hayata geçiren il olmanın haklı gururunu taşımaktadır. Unutmamalıyız ki; bir gün hepimiz bakıma muhtaç yatalak bir hasta haline gelebiliriz. Nasıl davranılmasını istiyorsak hastalarımıza da o şekilde davranmaya özen gösteriyoruz” dedi.
“ÖZEL’E HEDİYELER VERİLDİ”
“Kaymakam Okur ve beraberindekiler, yatalak hasta Sema Özdel’in Yıldıztepe mahallesindeki evine gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında, Özdel’e çeşitli hediyeler verdiler. Aydın’dan gelen İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı ise kendi hediyesini verdikten sonra Aydın Valisi Kerem Al’ın göndermiş olduğu kitabı hediye etti.
20111121ay487397_03.jpg