Kuyumcu vitrinlerinde göze çarpan, çeşitli ebat ve tasarımlardaki, "ev yıkan" adı verilen kolyeler, düğünde ya da nişanda damat tarafınca alınması gereken takıların başında geliyor. Gelinlerin düğünde takılmasını şart koştuğu bu kolyeler 12-13 bin lira arasında satılıyor. Altın fiyatlarındaki artış, kolyelere olan talebi de olumsuz etkiledi.
 
Hakkarili bir kuyumcu AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelinlerin en çok tercih ettiği "ev yıkan" adı verilen kolyelerin, 4 ay öncesine kadar 7 bin liradan satıldığını belirterek, "Ancak şu anda bu kolyelerin fiyatı 12-13 bin lira arasında değişiyor. Altın fiyatları yükselince, bu kolyelerin satış oranı da yarı yarıya düştü. 4 ay öncesine kadar çok iyi satış yapıyorduk. Ancak son aylarda satışlarımız büyük oranda azaldı. Bütün altın setleri elimizde kaldı. Bunları gönderip külçe yapacağız" dedi.
 
Bir başka kuyumcu ise altın fiyatlarının yükselmesiyle çok kişinin düğününü ertelediğini iddia ederek, şöyle konuştu: "Hakkari yöresi altına olan ilgisiyle bilinir. Altının yükselişi kentteki satışları ve düğünleri olumsuz etkiledi. Hatta çok kişinin düğününü ertelediğini biliyoruz. Altın önemli bir yatırım aracıdır. Ancak Hakkari ve çevresinde altın, daha çok takı ve süs olarak tercih edilmektedir. Hakkari genelinde, önceki yıllarda yaz aylarında yaklaşık 20-30 düğün yapılıyordu. Şu an anda ise en fazla 10 düğün oluyor."
 
milliyet