Bahar ayında havaların güzelleşmesiyle birlikte konut değişikliğine gidilmesi de gayet normal. Bir süredir ertelenen taşınma fikrinin yeniden gündeme oturmasıyla yapılması gereken önemli işler atlanabilir. Gayrimenkul sektörüne hareketlilik katan bu süreç aynı zamanda ev sahipleri için biraz külfetli gözükebilir.

Yaşadığınız yeri, yuvanızı değiştirmek hem psikolojik hem de fiziksel olarak büyük yük. Alıştığınız ortamdan ayrılacak olmanın sıkıntısı ve yeni evinize kavuşacak olmanın heyecanıyla birçok ayrıntı es geçildiği için, talihsizliklerin kapınızı çalması kaçınılmaz olabilir.

Peki evinizi değiştirmeyi düşünüyorsanız gözden kaçırmamanız gerek detaylar neler?

Taşınmadan Önce Program Hazırlayın!

*Taşınırken götüreceğiniz veya eski evinizde bırakacağınız eşyaların listesini hazırlarsanız, işiniz epey kolaylaşacaktır. Kullanmadığınız veya götürmeyi düşünmediğiniz eşyaları da ihtiyaç sahiplerine vererek başkalarını da sevindirebilirsiniz.

*Eğer satış değeri olan eşyalarınız varsa, bu eşyalar için ilan verebilirsiniz.

*Paketleme işini kendiniz yapacaksanız, uzun süre alacağı için taşınma tarihinden önce başlamalısınız. Bu yöntemle oluşabilecek hasarlardan kendiniz sorumlu olacaksınız.

*Gazete, dergi abonelikleri, kargo için bıraktığınız adresi ve kredi kartı ve fatura adres değişikliklerinizi yapın.

*Doğal gaz, elektrik, su, telefon, kablo tv, internet bağlantısı gibi aboneliklerinizi iptal ettirmek için gerekli başvuruları yapın. Yeni abonelikler için taşınmadan bir gün önce kullanıma hazır olacak şekilde başvurun.

*Gıda alışverişlerinizi, taşınma tarihinde, elinizde en az miktar kalacak şekilde ayarlayın.

*Taşınma sürecinde izlenecek prosedürleri atlamayın. Deprem sigortası yapılmayan konutlar için tesisat taşınması işlemleri sıkıntı yaşatacaktır. Önceden önlem alın. Eğer eviniz sigortalı ise, sigorta şirketinizi uyarıp, poliçenizin yeni evinize transfer edilmesini veya iptal edilmesini sağlayın. Yeni eviniz için sigorta işlemlerini başlatın.

*Nakliyatçılar ve nakliye ücretleri hakkında fazla bilgi alıp, farklı yerlere başvurursanız bütçenize ve tercihlerinize en uygun şirketle anlaşmanız mümkün olacaktır.

*Kullandığınız beyaz eşyalar ve diğer elektronik eşyaların sökülmesi ve yeniden kurulması için yetkili servise ihtiyacınız olacaksa, randevu almayı unutmayın.

*Evde kasanız varsa, içindekileri boşaltın. Önemli evraklarınızı, mücevher ve değerli eşyalarınızı güvenli bir yere aktarın.

Taşınma Günü Unutmayın!

*Nakliyenizi yapacak olan firmaya, varılacak adresi detaylı olarak verin ve şirketle senkronize hareket edin.
*Nakliye taşıtları yeni evinize varmadan önce orada olmaya özen gösterin.

*Nakliye firması tarafından montajı ve bağlantısı yapılacak eşyalarınız durumunu kontrol edin. Aksi durumlarda, gerekli hatırlatma ve uyarıları yapın.

*Mümkünse eşyaların yerleşimi konusunda önceden bir planlama yapın.