Euro dolar karşısında son 4 yılın en büyük günlük düşüşünü yaşarken, ECB'den önümüzdeki dönem için faiz artırımı bekleyen yatırımcıları hayal kırıklığına uğratması bu düşüşü hazırlayan en önemli etken olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, Trichet'in açıklamalarının ardından faiz artırım beklentilerinin rafa kaldırıldığını ve bu durumun da euroda satışlara neden olduğunu belirtiyor.

Euro dolar paritesi sabahtan bu yana yüzde 1.6 değer yitirirken, 5 ay sonra ilk kez önce 1.52'nin, ardından 1.51'in altına indi. Euronun dolar karşısındaki haftalık değer kaybı ise yüzde 3'ü aştı. Euro dolar paritesi gün içerisinde 1.5044'e kadar gerilerken, sonrasından 1.5060-1.5080 bölgesinde dengelendi.

ABN Amro Kıdemli Döviz analisti Dustin Reid, ECB Başkanı Trichet ve diğer merkez bankalarının ekonomik büyümedeki riskleri ön plana almasının dolar için yeni bir başlangıç olduğunu söyledi. Reid, "Petrol fiyatlarındaki düşüş doların rallisinin arkasındaki en önemli sebeplerden biri. Çünkü bu durum diğer merkez bankalarının odağını enflasyondan büyümeye yöneltiyor" dedi.

Euronun 1.53'ün altına sarkıp 200 günlük hareketli ortalamasını kırmasının önemli olduğunu belirten Goldman Sachs teknik analisti Kevin Edgeley, bu durumun dolar lehine bir değişim olduğuna dikkat çekti. Edgeley, paritenin 1.46'ya kadar gerileyebileceğini ifade etti.

UBS döviz analisti Geoffrey Yu ise yatırımcıların ECB'nin faiz artırım şansının kalmadığını fiyatladığını ve euronun yeniden yükselmesinin zor olabileceğini belirtti.

İÇERİDE DE DÜŞÜYOR

Euro, dışarıdaki görünümü ile bağlantılı olarak içeride de değer yitirdi. Doların yüzde 2'ye yakın artışla 1.19'a dayandığı haftanın son günü euro ise tam ters bir şekilde hareket etti. Euro gün sonuna yaklaşırken yüzde 0.2 düşüşle 1.7880 YTL'ye geriledi.

hürriyet