Borç sıkıntısını çözmek için Avrupa Merkez Bankası'nın (EBC) para basarak devreye girmesi halinde başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkeler kısa vadeli sıcak para sağanağına yakalanacak.

Merkez Bankası'nın son dönemde faizleri aşağı çekip mevduat munzam karşılık oranlarını yükselterek sıcak paraya karşı aldığı sürpriz önlemin ardından 7 AB ülkesinin 12 trilyon dolara ulaşan borçları çıktı. Borç sıkıntısını çözmek için Avrupa Merkez Bankası'nın (EBC) para basarak devreye girmesi halinde başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkeler kısa vadeli sıcak para sağanağına yakalanacak.

Risk senaryosu

Merkez Bankası'nın son aldığı kararlarda imzası bulunan bürokratların belirlediği risk senaryosu şöyle: AB euro bölgesindeki aşırı borçlu 7 ülke borç sorununu kendi alacakları mali önlemlerle çözmeleri halinde sorun yok. Ancak, bunun gerçekleşmemesi halinde EBC devreye girerek bu borçlar için para basıp tahvil çıkaracak.

2 haftalık sağanak

Bürokratlara göre, borçlu ülkeler, EBC'den alacakları kısa vadeli bu likiditeyi daha güvenilir ve daha yüksek faizlerin uygulandığı başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde 1-2 haftalığına değerlendirmek isteyecekler. İşte bu durumda gelişmekte olan ülkelere adeta sıcak para yağacak. Bir anda ülkeye gelip bir iki hafta kaldıktan sonra tekrar çıkacak sıcak para ülkede tüm dengeleri alt üst edebilecek.

Toplam 22 trilyon $

AB'nin en borçlu 7 ülkesi olan İrlanda, Hollanda, Belçika, Portekiz, Avusturya, Fransa, ve Yunanistan'ın toplamda 11 trilyon 967 milyar dolar borcu bulunuyor. Euroyu kullanan Lüksemburg haricindeki 11 AB ülkesinin borç toplamı ise tam 22 trilyon 84 milyar dolar. 7 ülkenin borçlarına yüzde 10'luk destek sağlansa dahi ortaya çıkacak sıcak para 1,2 trilyon dolara ulaşacak.

EUROYA SET ÇEKTİ

Merkez Bankası faiz ve munzam karşılık, BDDK da kredi ve kredi kartlarına yönelik aldığı önlemlerle Türkiye'yi sıcak para için cazip olmaktan çıkarmayı hedefledi. Önlemleri yeterli olursa Türkiye korkulan boyutlarda sıcak para akınına uğramayacak. (Bugün)